Slepý horolezec Jan Říha (33) - Chce zdolat sedmitisícovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slepý horolezec Jan Říha (33) - Chce zdolat sedmitisícovku!

Na skalách je jako doma.
Na skalách je jako doma. (horolezecký oddíl Matahari,reprofoto korunni.cz)

Horolezec Jan Říha (33) zdolal Mont Blanc, kavkazský Elbrus i africkou velehoru Kilimandžáro. Letos by rád pokořil nejvyšší horu Ameriky Aconcaguu a vyšplhal až do výšky 6962 metrů nad mořem. Výhled z horských velikánů si ale nikdy neužije. Je totiž slepý.

..

Honza se narodil s vadou zraku a do určitého věku viděl alespoň obrysy. Pak ovšem přišel o zrak úplně. Tahle životní tragédie by většinu zdravých lidí srazila na úplné dno. On ale v sobě objevil obrovskou lásku k dobrodružství. „Mám pocit, že jsem se pro horolezectví narodil. Když lezu, necítím strach. Nevidím tu hloubku pod sebou, takže nemám závrať. Vždycky každému říkám, když se bojíš, nekoukej se dolů. Jenže to se mi to radí,“ usmívá se Honza.

Za svou kariéru už slezl české Prachovské skály i africké Kilimandžáro. Tato téměř šest tisíc metrů vysoká hora byla zatím jeho nejodvážnější kousek. „Bylo to náročné fyzicky i psychicky. Problematický byl terén plný kamení a ujíždějící suti. Členové mé výpravy mě nejprve na překážky upozorňovali slovně, později jsme si smluvili signál. Poklepávali přede mnou na kameny,“ vysvětluje horolezec, který si zahrál i v reklamě na minerální vodu. Bez pomoci sponzorů by se totiž jeho dobrodružné sny nikdy nesplnily. „Letos bychom rádi vystoupali na nejvyšší horu Ameriky jménem Aconcagua. A jestli budu mít síly, klidně bych se pustil i na nejvyšší horu světa,“ doufá.

A co odpoví Honza na otázku, jaká by byla první věc na světě, kterou by chtěl vidět? Neváhá ani chvilku. „Já bych si spíš chtěl něco zkusit. Řídit auťák nebo pilotovat letadlo. To by byla krása,“ směje se Honza, který má i přes svůj handicap energie na rozdávání.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.