Mirkovi Topolánkovi otrnulo - Vítězství slavil v baru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Mirkovi Topolánkovi otrnulo - Vítězství slavil v baru!

Praha, úterý, 18.45 - Mirek má důvod k úsměvu, zůstává v čele ODS.
Praha, úterý, 18.45 - Mirek má důvod k úsměvu, zůstává v čele ODS. (Aha! – Karel Kopáč, David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, ara)

Zdá se, že šéf ODS Mirek Topolánek se už oklepal ze svých kontroverzních výroků. V úterý večer vyrazil do hospody, aby tam zapil své přežití v čele ODS. Včera pak rozdával úsměvy na všechny strany, žertoval a tvářil se opět neohroženě. Dnes by mu ale výkonná rada mohla přistřihnout křídla. Může ho totiž vyškrtnout z čela kandidátky.

..

V úterý večer měl Mirek pořádný důvod k oslavě. Přežil totiž politickou smrt a uhájil post předsedy. Krátce po tiskové konferenci pak narychlo prchl ze sídla strany. Osobní řidič ho v doprovodu neznámé blondýnky vysadil poblíž jedné pražské restaurace nedaleko jeho bytu. Jen s blonďatou společnicí zapíjel politické zmrtvýchvstání. Do restaurace za ním na půl hodiny dorazil i jeho největší kamarád – lobbista Marek Dalík. Topolánek pak raději restauraci opustil zadním vchodem. „Utekl kolem popelnic,“ potvrdil zaměstnanec restaurace.

Včera už dobře naložený Mirek zase vtipkoval. Tentokrát naštěstí jen na vlastní účet. Když totiž Petr Nečas a ekonomičtí experti vysvětlovali návrhy ODS proti zneužívání sociálních dávek, Topolánek žertoval, že ke kresleným figurkám Václavu Dobrákovi a Marii Slušné, které straně nakreslil Vladimír Jiránek, mu měli postavit ještě Emila Držkatého. „Chtěl jsem ho sem přidat, ale zakázali mi to,“ šprýmoval.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Rozhádaná »ódéeska«

Sama ODS má ke vtipkování daleko, naopak to v ní pěkně vře. Strana se sice na veřejnosti snaží působit jednotně, ale Topolánkovo rozhodnutí pokračovat v jejím čele ji definitivně rozdělilo na dva nesmiřitelné tábory. Ilustruje to i situace z úterní tiskové konference. Když grémium oznamovalo, že Topolánek zůstává předsedou strany, chyběl na pódiu místopředseda David Vodrážka. „Nemohl jsem tam jít proto, že byť jsem maximálně loajální, s rozhodnutím jsem nebyl úplně ztotožněn,“ vysvětlil Aha! svou absenci. Se spolustraníky se dohodl, že ho omluví s tím, že má jednání. Když od novinářů padl dotaz, kde Vodrážka je, Ivan Langer jeho nepřítomnost vysvětlil tím, že šel na narozeninovou oslavu. „Nebyla to pravda. Pro mě je osud ODS důležitější než nějaká oslava narozenin. Nikde jsem neslavil,“ potvrdil včera Vodrážka.

O atmosféře ve straně vypovídá i včerejší Topolánkovo prohlášení pro Hospodářské noviny: „Mé podmínky byly daleko širší změny. Pokud už tedy před uzavřením kandidátek chceme zvyšovat důvěryhodnost a řekneme, že ji zvýšíme odchodem Topolánka, tak potom nemůže odejít sám,“ řekl.

ODS tak nebude bojovat jen s ČSSD, ale hlavně sama se sebou.

Kliknutím zvětšete

Není Sobotka jako Sobotka

Sotva v úterý večer ODS zažehnala odchod předsedy Topolánka, bylo zaděláno na další skandál. V médiích se totiž objevila zdrcující kritika strany. „ODS přišla o poslední zbytek věrohodnosti a fakticky se přihlásila k Topolánkově stylu urážek, nefér útoků a rozdělování společnosti.“ Tím, kdo měl ostrá slova pronést, byl šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Naštěstí se ale pro občanské demokraty vše včas vysvětlilo. Šlo totiž o slova Sobotkova jmenovce Bohuslava (ČSSD), která omylem zaměnila Česká tisková kancelář. Včera se za nedopatření Přemyslu Sobotkovi omluvila. Ten se k celé věci vyjádřil s tím, že mezi ním a jeho jmenovcem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD, kterého označil za »jeden z objevů populisty Jiřího Paroubka«, je mnoho rozdílů – mimo jiné v životních zkušenostech a politické kultuře.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.