Topolánka smažili 12 hodin - NEODSTOUPIL | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Topolánka smažili 12 hodin - NEODSTOUPIL

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek  (ČTK)

Konec šéfa ODS Mirka Topolánka v politice mohl být po včerejšku definitivně zpečetěn. Po jeho skandálních výrocích pro gay magazín Lui se zdálo, že už ho nic nezachrání. Grémium strany ale svého předsedu nečekaně podrželo a Topolánek opět vstal z mrtvých. Po únavném jednání mohl politickým konkurentům vzkázat: „Zůstávám a stranu povedu do voleb!“

Ani téměř dvanáct hodin jednání nestačilo Topolánkovým kritikům ve vedení ODS, aby svého předsedu přesvědčili k odchodu z čela strany i z volební kandidátky. „Budu si dávat větší pozor na pusu. Vím, že je to můj největší nedostatek. Ale já neslušně jen mluvím, ale neslušně nekonám,“ kál se včera zjevně unavený Topolánek s tím, že stranu povede do voleb.

K odchodu ho přitom vyzval šéf Senátu Přemysl Sobotka a přidali se k němu i někteří další významní občanští demokraté – exministr a senátor Alexandr Vondra nebo místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. V grémiu ODS, které o Topolánkovi jednalo od brzkého rána, ale předsedovi strany zůstali i spojenci – místopředseda Ivan Langer či šéf poslanců Petr Tluchoř – a právě ti ho podrželi! O situaci bude ale ještě zítra jednat výkonná rada ODS, takže Topolánkovo vítězství nemusí být zatím konečné.

Kliknutím zvětšete
I tihle zkoušeli Topolánka odstřelit

Během svého politického působení si Mirek Topolánek znepřátelil spoustu lidí. Některé pro své politické názory, jiné pro své impulzivní chování. Svérázný Mirek si proti sobě poštval i řadu lidí ze své strany. Prezident Václav Klaus dokonce kvůli němu opustil i svou mateřskou ODS. Přestože měl Topolánek davy silných odpůrců, nemělo jeho politické působení jepičí život...

  • Václav Klaus
    Prezident nemůže Topolánkovi už dlouho přijít na jméno. Vadí mu zejména jeho přílišná náklonnost politice EU i to, že svedl jeho mateřskou ODS na scestí a odklonil ji od pravicové politiky. Topolánka za to často kritizoval.
  • Jiří Paroubek
    Topolánkův úhlavní nepřítel. Jejich vzájemné osočování se stalo nedílnou součástí české politické scény. Paroubkovi se navíc povedlo Topolánka zostudit, když mu svrhl vládu v době předsednictví. A zdá se, že i nyní má nad Mirkem navrch.
  • Pavel Bém
    Pražský primátor patří k Topolákovým dlouholetým kritikům. Neúspěšně proti němu kandidoval i při volbě šéfa strany. Topolánek ho vinil, že stál za pádem jeho vlády. Bém zase kritizoval jeho italskou dovolenou a častá neuvážená rozhodnutí.
  • Karel Randák
    Bývalý šéf civilní rozvědky šířil do médií fotografie z Topolánkovy toskánské dovolené. Během odpočinku se totiž Mirek na jachtách scházel s lobbisty či šéfem ČEZu Martinem Romanem.
  • Vlastimil Tlustý
    Zhrzený poslanec Mirkovi Topolánkovi neodpustil, že ho neobsadil do své vlády (v té původní, která ale nedostala důvěru, přitom zastával post ministra financí). V ODS pak Tlustý stál v čele skupiny rebelujících poslanců, kteří přispěli k pádu Topolánkovy vlády.
Kvůli čemu měl problémy - Mirkovy skandální výroky
  • „Křesťanství je pro mě názor. Prvotní křesťanství bylo bez církve, církev se chopila díky různým liturgickým..., díky oblbování mas, díky brainwashingu (vymývání mozku – pozn. red.) totálnímu se zmocnili těch lidí a jejich mozků.“
  • „Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr mám pocit, že uhne. A to ten Fischer, prostě je Žid, ne gay, a ten uhne ještě dříve. To přece nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem.“
  • „Co to je obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku? To je přece vepřo knedlo zelo a v podstatě je třeba všechny zavřít a kopnout do pr....“
Další Topolánkovy průšvihy

Topolánek skandály přímo přitahuje. Za doby svého působení ve vrcholné politice jich má za sebou už pěknou řádku. A z ostudy by si mohl nechat ušít i kabát. Sám si ale z dosavadních přehmatů příliš hlavu nedělal. Vždy jen slíbil, že se polepší a ukázní, za nedlouho ale bylo vše ve starých kolejích a my jsme zase jen nechápavě kroutili hlavou. Zvykli jsme si prostě na to, že zlobivého Mirka nejde vychovat. Podívejte se na výčet jeho úletů.

  • Červenec 2009 - Toskánská aféra
    Topolánkova skandální rodinná dovolená v italském letovisku Monte Argentario byla jen dalším důkazem o propojení politiky s byznysem. Prý šlo ale jen o náhodná setkání s vlivnými lobbisty a šéfem ČEZu Martinem Romanem.
  • Červen 2009 - Hanbaté fotografie
    Španělský list El País zveřejnil nahé fotografie z Berlusconiho vily. Na jedné se mezi polonahými kráskami promenuje i Topolánek. Skandál mu ale paradoxně pomohl. Díky odhalenému mužství si získal sympatie mnohým dam.
  • Březen 2009 - Pád vlády uprostřed předsednictví EU
    V době českého předsednictví se Topolánkovi rozpadla vláda. Byla z toho mezinárodní ostuda. Topolánek sice nebyl za pád vlády přímo odpovědný, ale svým nabubřelým chováním se o něj značně přičinil.
  • Říjen 2008 - Útok na fotografa
    Topolánek vypěnil před vchodem do volebního štábu ODS. Když si jeden z fotografů začal fotit jeho syna Nicolase v kočárku, neudržel Mirek nervy na uzdě a hrubě ho napadl. Přitom sám málem vyklopil syna z kočárku.
  • Březen 2007 - Nacistický slovník
    »Es kommt der Tag! (Přijde den)« napsal novinářům v esemesce. Citoval tak heslo členů Landsmanschaftu, kteří toto úsloví ve 30. letech 20. století používali jako výzvu k odtržení Sudet.
  • Únor 2007 - Vztyčený prostředníček
    Toto urážlivé gesto udělal směrem k opozičním poslancům stěžujícím si na nepřítomnost členů vlády. Později tvrdil, že se jednalo o neverbální komunikaci s ministrem Kalouskem a že mu tímto způsobem ukazoval, že je jednička.
  • Srpen 2006 - Manželská nevěra
    Poprvé se objevily spekulace o intimním vztahu Lucií Talmanovou. Svůj vztah veřejně potvrdili až na začátku roku 2007, kdy už byla Talmanová těhotná. V té době byl Topolánek ženatý s manželkou Pavlou, která o jeho »bokovce« nevěděla. S ní se rozvedl až v letos v únoru.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.