Novinka při placení: Kartu jen přiložíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Novinka při placení: Kartu jen přiložíte!

Kartu přiložíte ke snímači a jednodušše zaplatíte.
Kartu přiložíte ke snímači a jednodušše zaplatíte.  (Aha! – Josef Mašek, mastercard.com )

Doslova revoluce v bezhotovostním placení se chystá do Česka. Díky nové technologii PayPass nebude třeba projíždět kartu čtečkou ani zadávat PIN u transakcí do 500 korun. Technologii pro placení si můžete nechat zabudovat do mobilu, hodinek nebo přívěsku. Novinku budete moci vyzkoušet už za pár měsíců!

Technologie PayPass pro bezkontaktní placení bude zabudována v nových čipových kartách MasterCard nebo Maestro, které budou kromě čipu vybaveny i miniaturní rádiovou anténou. „Při nákupu již nemusíte hledat hotovost, dávat kartu pokladní, protahovat ji čtečkou ani zadávat PIN, jak tomu bylo doposud. Kartu PayPass stačí jen jednoduše přiblížit ke čtečce – a máte zaplaceno,“ vysvětluje společnost MasterCard. Zatím zdlouhavý platební proces se tak podle ní zrychlí na pár sekund. Podobný systém provozuje i konkurenční společnost Visa se službou payWave.

„Klienti si ale budou muset zažádat o vydání nové karty,“ řekla Aha! mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. Bezdotykový způsob platby se týká jen transakcí do 500 korun. Jakmile budete chtít zaplatit větší částku, bude karta už vyžadovat PIN. Stejně jako v případě, když by systém zaregistroval několik po sobě jdoucích transakcí, například v případě odcizení. Karty budou banky vydávat za stejných podmínek, jako tomu bylo dosud u platebních nebo kreditních karet (tzn. někde za poplatek, jinde zcela zdarma k účtu).

Novou technologii, která u nás začne fungovat v létě, si můžete nechat zabudovat i do mobilního telefonu nebo do hodinek (ty si ale budete muset koupit od banky, cena hodinek se pohybuje kolem 20 eur, tj. cca 500 Kč, ale některé banky je dávají zdarma při založení účtu).

Při placení už vás nebude zdržovat zadávání PINu.

Platit budete moct i hodinkami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.