Záchranář, který zasahoval při letecké tragedii v Suchdole: Všude ležely kusy lidských těl! Skutečné obrázky z místa tragédie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Záchranář, který zasahoval při letecké tragedii v Suchdole: Všude ležely kusy lidských těl! Skutečné obrázky z místa tragédie!

Vladimír Mlynář
Vladimír Mlynář (Aha! – Jaroslav Benda, Martin Pekárek, Úřad pro civilní letectví.)

Jak vzpomíná na tragédii, která se stala předlohou posledního dílu seriálu Sanitka muž, který odvážel raněné a počítal mrtvé? Vladimír Mlynář (64) sloužící u pražské záchranky byl tehdy právě na svačině, když přišla zpráva, aby okamžitě se svým vozem spěchal do Such dola. Dodnes na ten den, 30. října 1975, vzpomíná. „Scéna v seriálu byla celkem věrohodná, ale s tím, co jsme viděli, když jsme tam přijeli, se to opravdu nedá srovnat...“

Rychle do Suchdola!

První zprávy o tragédii byly velmi zmatené, původně prý šlo o pád nějakého nejspíš malého letadla. „Okamžitě jsme vyrazili, a když jsme na »Kulaťáku« v Dejvicích potkávali další hasičské, sanitní a policejní vozy, tušili jsme, že půjde o něco vážnějšího,“ vzpomíná po letech záchranář. Jenže realita byla mnohem drsnější! „Na místě zmatek. Na zemi byli doslova poházeni mrtví a zranění. Vzpomínám si, že už tam nebyl žádný oheň, jen části letadla byly rozmetané daleko po okolí. Často se mi ten výjev ještě v průběhu let vracel,“ popisuje Vladimír první okamžiky.

Utržená prsa a fotbalový fanoušek

Ihned po příjezdu na místo tragédie hledali s kufrem první pomoci a obvazy mezi mrtvými těly pasažéry, kterým mohli pomoci. „Kousek od nás, u nějaké zahrádky napolo seděla nějaká žena, nejspíš letuška. Byla nápadně bílá, jako sníh. Potom se mě můj kolega, známý vtipálek, zeptal, jestli jsem už někdy viděl růst z trávy trojky prsa. Podíval jsem se směrem, kam ukazoval, a v trávě skutečně ležela utržená ženská prsa. Potom jsme objevili muže připoutaného k sedadlu a chroptící ženu, která ležela o kus dál na zemi. Byla v bezvědomí. Muž sice vnímal, ale jak po dopadu rotoval i se sedadlem po zemi, z nártů a ze hřbetů zápěstí mu trčely zlomené kosti. Jelikož byl v šoku, bolest necítil. Když jsme ho nakládali do sanitky, náhle se zeptal, kam ho vezeme. Potom protestoval, že do nemocnice nechce, protože večer je v televizi fotbal, který nemůže propásnout,“ dodává Vladimír. Podstatně horší to prý bylo se zraněnou ženou. „Když jsme tu paní přenášeli, zdálo se, že celá chrastí, jak byla rozlámaná. Byla v bezvědomí, chroptěla a kolega byl přesvědčený, že ji živou nedovezeme. Společně s tím zraněným fotbalovým fanouškem jsme je dopravili na chirurgii do Londýnské ulice, kde na ně již čekal připravený operační sál,“ vypráví záchranář, kterého tenkrát ani ve snu nenapadlo, že se s dotyčnou ženou ještě někdy setká.

Šťastné setkání po letech

Stalo se tak o osm let později. „Jednoho dne jsme převáželi nějakou paní z Ďáblic do rehabilitačního ústavu a během řeči se z pacientky vyklubala žena, kterou jsme tenkrát málem odepsali. Její dojemný příběh by vydal na filmový scénář. Jak jsme se dozvěděli, letěli tenkrát s manželem na první společnou dovolenou, kterou jim navíc zaplatili rodiče. Ti také hlídali i jejich děti. Cesta zpátky však pro ně skončila tragicky. Její manžel seděl přes uličku a neštěstí nepřežil. Před letem jim prý nabízeli nějakou levnou pojistku, kterou odmítli, a tak na tom dotyčná žena byla po tragédii špatně i finančně. Naštěstí jí však pomohli rodiče,“ vrací se k šťastnému setkání záchranář Vladimír Mlynář.

Fakta o neštěstí

Let letadla DC9 z letiště Tivat v Jugoslávii probíhal podle závěrečné vyšetřovací zprávy po celou trasu normálně.

Ke katastrofě došlo až krátce před přistáním. Ve vzdálenosti 8,5 km před prahem přistávací dráhy.

Letadlo zavadilo hlavními podvozky o kamennou zídku a hned nato smetlo pravým hlavním podvozkem zděnou chatu. Druhý náraz levým hlavním podvozkem poškodil další chatu, odtrhlo se pravé křídlo a bylo zapáleno několik chat. Třetí náraz, tentokrát trupu o zem a rozlámání letadla, dokonal zkázu v zahrádkářské kolonii.

Ze 115 cestujících (občanů ČSSR) a pěti členů posádky (občanů bývalé Jugoslávie) nepřežilo 73 pasažérů a 4 členové posádky. Zraněných osob bylo celkem 43. Počty mrtvých a zraněných se však v některých pramenech různí, vycházíme proto ze závěrečné zprávy Úřadu pro civilní letectví v Praze Ruzyni.

Pravděpodobnou příčinou neštěstí bylo nedodržení letové výšky.

Tohle není filmový záběr! Přesně takto zastihl místo tragédie fotograf. Na místě zůstala těla mrtvých. Ta byla, stejně jako ve filmu, pak naskládána vedle sebe kvůli snazší identifikaci.

Několikatunový motor letounu se utrhnul a demoloval vše, co mu přišlo do cesty.

Unikátní letecký pohled na místo nehody. Číslicemi si inspektoři označili jednotlivé části roztříštěného letounu.

Stroj před havárií.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.