Džusy jsou horší než cola! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Džusy jsou horší než cola!

Džusy pijte jen naředěné, nejlépe v poměru 1 : 1 s vodou.
Džusy pijte jen naředěné, nejlépe v poměru 1 : 1 s vodou.  (Profimedia.cz, Alexandr Malachovský)

Po limonádách se tloustne, nepijte je! Raději si dejte džus, jsou v něm vitaminy, minerály a vláknina. Jestli se řídíte tímto tvrzením, určitě tloustnete taky. „Džusy jsou pro člověka jistě vhodnější než limonády, ale je třeba vědět, že některé mohou obsahovat mnohem větší množství energie,“ upozorňuje nutriční terapeutka Jitka Rusková. Dokonce velmi rizikové je u dětí nadměrné pití ovocných džusů!

„Setkáváme se s lidmi, kteří nevečeří, »pouze« si dají džus. Ve výsledku ale mohou přijmout víc energie, než při vhodně zvoleném jídle,“ upozorňuje Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí.

Třeba deset deka šunky s jedním rohlíkem obsahuje stejně energie jako půllitr pomerančového nebo jablečného džusu. Ty mohou být dokonce vydatnější než zatracovaná cocacola. Výhrou nejsou ani ovocné šťávy pro děti včetně těch, které maminky připravují doma, aby nemusely potomkům dávat nic průmyslově vyráběného. „Spotřeba ovocných šťáv u nejmenších dětí narůstá. Často zcela nahrazují vodu a mléko. Příjem většího množství džusů u malých dětí ale vede až k průjmovým onemocněním,“ konstatuje Jitka Rusková.

Ve světě byly zpracovány studie, dokazující, že nadměrné podávání džusů u dětí od dvou do pěti let vede k menšímu tělesnému vzrůstu a k následné obezitě. Pití velkého množství džusů vede ke snížení chuti a hlavně potřeby jídla! Důsledkem je potom paradoxně jejich celkové neprospívání a nedostatek minerálních látek a vitaminů. „Ovocné džusy je vhodné podávat naředěné vodou v poměru alespoň 1 : 1. Vždy je také vhodné podívat se na obal výrobku a zjistit jeho složení a nutriční hodnoty,“ radí Jitka Rusková.

Lékaři doporučují pro kojence nejvýše 120 mililitrů 100% džusu denně a starším dětem maximálně 350 mililitrů.

Je třeba vědět, že...
  • Mezi cukrem v limonádě a cukrem v džusu je rozdíl. Cukr ve 100% džusu pochází pouze z ovoce, kdežto cukr v limonádách je totožný s tím, který používáme na slazení.
  • Nelze se řídit pouze energetickou hodnotou. „Z džusů můžeme získat např. vitaminy nebo minerální látky, naopak colové nápoje jsou plné kyseliny fosforečné, která při nadměrné konzumaci odplavuje vápník z kostí,“ upozorňuje Jitka Rusková.
Limonády »žerou« zuby

Většina lidí netuší, že ovoce a ovocné šťávy jsou bohaté nejen na vitaminy, ale obsahují i množství ovocných kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Rizikové jsou i sycené limonády, a to jak klasické, tak light.

Při častém požívání potravin a nápojů s vyšším obsahem kyselin je vhodné dodržovat pravidla, která pomohou tzv. erozi zubní skloviny předcházet.

  • Zuby by měly být vystavovány vlivu kyselin na co nejkratší dobu – dlouhé vychutnávání a usrkávání ovocných džusů zubům nesvědčí. Zubní lékaři proto doporučují pít ovocné nápoje brčkem.
  • A hlavně si hned nečistit zuby. „Je důležité, aby si lidé hned po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby. S čištěním chrupu doporučuji vyčkat 30 minut. Ideální je si po »kyselém útoku« vypláchnout ústa vodou,“ radí doktor Ladislav Korábek ze Stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty UK.
Kliknutím zvětšete
Nezapomínejte doplňovat tekutiny!

Máte pocit, že jste unavení, podráždění, nesoustředění, nedokážete pohotově reagovat a často trpíte bolestmi hlavy? Zamyslete se nad tím, zda dostatečně pijete...

Většina lidí vypije během pracovní doby asi 40 % denního příjmu tekutin, měli by vypít alespoň 60 až 65 %. Již mírná dehydratace se totiž projeví sníženou schopností koncentrace, zpomalí veškeré mozkové procesy a obvykle se ohlásí právě i bolestí hlavy. „Tím, že máme nedostatek tekutin, zhoustne krev a cévy, aby ji mohly transportovat, musejí zvětšit svůj průměr. Pokud je v cestě kost, tlačí na ni, což způsobuje bolest,“ vysvětluje dietolog Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Co pít?
  • Nápojem číslo jedna je čistá pitná voda.
  • Vhodnou náhražkou, pokud nám samotná voda nechutná, jsou ovocné nebo některé bylinné čaje.
  • Džusy není třeba přes jejich energetickou nálož zatracovat. Dejte si ovocnou šťávu ráno ke snídani nebo dopolední svačině místo ovoce naředěnou 1 : 1 vodou.
  • K životu vůbec nepotřebujeme limonády a slazené nápoje, zapomeňte na ně. Případně si je dejte jen občas.
  • Denně bychom měli vypít 1,5 až 2 litry tekutin.
  • Náhlý pocit žízně je již známkou mírné dehydratace. Pít bychom měli průběžně během celého dne, ne nárazově.
  • Minerální vody pijeme jen příležitostně či v menším množství. Nejvhodnější jsou ty, které obsahují málo sodíku a minerálních látek celkově.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.