Mistr hodinář Richard Městka: Opravoval hodinky Tiny Turner! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Mistr hodinář Richard Městka: Opravoval hodinky Tiny Turner!

Richard Městka opravuje hodinky už 34 let.
Richard Městka opravuje hodinky už 34 let. (Aha! – Dan Černovský)

K jeho pracovním nástrojům patří miniaturní šroubováčky, pinzety a lupa. Richard Městka je jedním z nejlepších českých hodinářů, jeho rukama prošly hodinky zpěvačky Tiny Turner nebo herce Rudolfa Hrušínského.

Mistr hodinář se svým řemeslem zabývá už 34 let a v luxusním pražském hodinářství Carollinum opravuje hodinky světoznámých značek Rolex, Cartier či Breitling. Jako jediný v Česku navíc může opravovat slavnou značku Philippe Patek, jejichž hodinky nosí například bývalý ruský prezident Putin.

Richard Městka už za svou dlouhou kariéru opravil obrovské množství strojků, sám rád vzpomíná hlavně na nejrůznější překvapivá setkání. „Jednou přišla paní, která chtěla opravit nějakou drobnost. Až za dva dny jsem podle plakátů zjistil, že to byla Tina Turner, která tady měla turné. Spravoval jsem ale také hodinky Rudolfa Hrušínského nebo Jiřího Korna,“ vzpomíná Městka, který se své řemeslo naučil na jediné hodinářské škole v Česku, v Jihlavě.

A co ke své práci mistr hodinář potřebuje? „Trpělivost, preciznost, technickou představivost a zručnost. Hodinový strojek má i 350 součástek. Hodinky musíte rozložit, zjistit závadu, vyčistit, promazat, znovu celé složit, provést test vodotěsnosti..,“ vypočítává hodinář. Jak sám říká, jeho nejtěžším kouskem byly starožitné cibule, které dával dohromady čtyři měsíce.

Tina Turner

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.