3D televize jsou tu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

3D televize jsou tu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Poté, co v kinech zabodoval kasovní trhák Avatar v trojrozměrné kvalitě, přichází 3D obraz i do našich obýváků. Na českém trhu se už koncem března objeví první 3D televizory. Koupíte je za ceny od 50 000 korun, ale má to malý háček… Tady jsou otázky a odpovědi o 3D televizorech.

● Jak vzniká 3D obraz?

Za dojem 3D prostoru v obraze vděčíme stereoskopii. Tato technologii umí navodit 3D dojem jen za pomoci dvourozměrného obrazu. Film se natáčí dvěma kamerami najednou, které jsou od sebe vzdáleny asi jako lidské oči. Každému oku se pak promítá jiný obraz, který díky speciálním brýlím vyvolává iluzi trojrozměrného světa.

● Kdy budeme moci koupit 3D televize u nás?

První 3D televizory se na českých pultech objeví už na konci března. Nejdříve se objeví přístroje od firmy Samsung, ale do léta budou tyto modely televizí nabízet i LG, Sony nebo Panasonic.

● Kolik nás bude stát?

Základní modely s úhlopříčkou 120 centimetrů budou stát okolo 50 000 korun. To ale není vše! Abychom si mohli pustit filmy na discích v kvalitě 3D, musíme si zakoupit ještě speciální přehrávač a 3D brýle. To nás bude stát přibližně dalších 20 000 korun.

● Na co se budeme moci koukat, budou i televizní stanice vysílat 3D?

Největším problém této novinky je absence 3D televizního vysílání. Pustit si tedy budeme moci pouze filmy na discích, ke kterým potřebujeme speciální přehrávač. V Česku existuje zatím pouze jeden 3D film – Monstra versus Vetřelci. Ten by měli kupci 3D televizorů Samsung dostat jako dárek.

● Hrozí z 3D vysílání zdravotní potíže?

Odborníci varují zvláště děti a osoby s očními vadami, že poté, co budou delší dobu sledovat pořad v 3D kvalitě, mohou se u nich projevit bolesti hlavy, závratě i nevolnost. Při některých očních vadách například při astigmatismu se 3D efekt vůbec nedostaví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.