Po 20 letech bádání vědci definitivně objasnili jak vyhynuli dinosauři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Po 20 letech bádání vědci definitivně objasnili jak vyhynuli dinosauři!

Dinosauři opanovali planetu Zemi na 160 milionů let. Zanikli během několika měsíců.
Dinosauři opanovali planetu Zemi na 160 milionů let. Zanikli během několika měsíců. (Profimedia.cz, ara)

Vědci konečně po 20 letech bádání potvrdili příčinu zkázy dinosaurů! Za jejich zánikem nejsou ani masivní vulkány, ani změny klimatu. Ve skutečnosti dinosauři zahynuli před 65 miliony let v důsledku srážky Země s asteroidem!

Asteroid byl o něco větší než Ostrava (jeho plocha byla 381 km2) a letěl 20x rychleji než vystřelená kulka. Se Zemí se srazil v místech, kde se nyní nachází Mexiko, blízko poloostrova Yucatan.

Důkazem je nejen 201 km široký kráter, který se zde nachází, ale také 65 milionů let staré vrstvy iridia (kov, který se v přírodě vyskytuje výhradně po dopadu meteoritů), které pokrývají několik skal na celém světě. „Explozí vyvolaný koktejl rozžhavených kamenů a plynů vypadal jako obrovitá hořící koule a doslova ugriloval všechny živé bytosti, které se nestihly včas schovat,“ říká jeden z vědců Gareth Collins.

Do atmosféry se poté obrovskou rychlostí rozptýlila spousta úlomků způsobených explozí. A to byl poslední hřebíček do rakve dinosaurů. Země se poté zahalila do tmy a nastalo globální ochlazování, které zabilo nejen dinosaury, ale také polovinu dalších živočišných druhů. Ovšem to, co znamenalo velkou zkázu pro dinosaury, naopak přineslo naději pro některé druhy savců, kteří na planetě žili v jejich stínu.

Nabízí se otázka, zda k něčemu podobnému může ještě dojít. Podle vědců otázka nezní zda, ale spíše kdy! Naštěstí pro nás to ale nebude dříve než za zhruba 100 milionů let.

Asteroid měl sílu miliardkrát větší než atomová bomba svržená na Hirošimu za2. světové války. Zanechal po sobě 200kilometrový kráter.

Jeho rychlost byla 20 km/s (byl 20krát rychlejší než vystřelená kulka). Rozloha: 381 km2.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.