Velké srovnání léčeben, domovů důchodců a domácí péče o seniory: Kolik stojí stáří a nemohoucnost? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velké srovnání léčeben, domovů důchodců a domácí péče o seniory: Kolik stojí stáří a nemohoucnost?

Zita Kabátová ukazuje fotografi i svých vnoučat.
Zita Kabátová ukazuje fotografi i svých vnoučat. (Aha! – Martin Hykl, Marek Pátek, Dalibor Puchta, ČTK – Michal Doležal, ČTK – Judita Thomová-Mauerová)

Většina lidí chce umřít doma, ale podaří se to jen 20 % z nás... Životy ostatních končí v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech důchodců či jiném ústavním zařízení. Nejde však jen o konec života, ale i o péči o dlouhodobě nemocné. Řada z nich, např. z eldéenek (LDN – léčebna dlouhodobě nemocných), by mohla být doma. Rodina by o ně ráda pečovala. Doktoři je ale zrazují... Staří Češi tak zbytečně umírají ve špitálech!

„Mamince je přes osmdesát a v lednu na zledovatělém chodníku upadla a zlomila si nohu v krčku. V nemocnici ji operovali a potom ji na doléčení přeložili do eldéenky,“ začíná vyprávět Marcela Kopistová z Prahy. Péče zdravotníků i jídlo byly skvělé. „V eldéence ležela na pokoji se třemi babičkami, které vůbec nemluvily. Po týdnu léčení začala být do té doby čilá a komunikativní máma apatická, neměla chuť žít. V nemocnici s ní každý den rehabilitovali. V LDN chodila rehabilitační sestra jen ve všední den,“ popisuje Marcela. Nevydržela a rozhodla se, že to takhle dál nejde a o maminku se bude starat doma. Lékaři ji nejprve přesvědčovali, že staré paní bude lépe v nemocnici. Když řekla ne, nastal problém, kdo jí poradí a předepíše pomůcky – polohovací postel, toaletní židli. Doktoři v nemocnici to udělat nechtěli, praktický lékař zase tvrdil, že to musejí napsat ve špitále...

„Jde o typický případ. Příbuzným, vynervovaným z nemoci blízkého, se házejí klacky pod nohy. Lékaři nekomunikují, lidé nevědí na koho se obrátit. Domácí péče je přitom pro nemocné příjemnější, rychleji se zotavují. A obvykle i levnější,“ říká Jaroslava Malá z agentury zajišťující domácí péči.

Souhlasí s ní i Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Náklady zdravotní pojišťovny na pobyt pacienta v léčebně pro dlouhodobě nemocné činí 1150 Kč na den. Průměrné náklady na jednu návštěvu sestry u pacienta v domácí péči činily v roce 2009 480 Kč,“ uvádí Rod. Zároveň dodává, že dohadování lékařů je nesmyslné. „Protože domácí zdravotní péči může indikovat jak praktický lékař, tak do 14 dnů po ukončení hospitalizace i ošetřující lékař nemocnice. Jeden z těchto lékařů má rodině poradit, jaké pomůcky pro nemocného jsou vhodné a potřebné,“ uvádí mluvčí s tím, že v případě nesnází se lidé mohou obracet na krajské pobočky pojišťovny.

Tohle pojišťovna zaplatí:

  • Až 3 návštěvy sestry domácí zdravotní péče denně.
  • Zdravotní prostředky, které by měly podpořit stabilizaci zdravotního stavu a usnadnit sebeobslužnost. Např. chodítko, křeslo toaletní, nástavec na WC, sedačky do vany nebo sprchy, pojízdné a vanové zvedáky, polohovací zařízení, lůžka, vozíky (některé jsou zapůjčeny).
  • Praktický lékař může předepsat až 2 návštěvy rehabilitačního pracovníka u lůžka nemocného denně.

Kliknutím zvětšete

I tihle slavní pobývali nebo pobývají v léčebnách a pečovatelských domech:

Kliknutím zvětšete

Příklad ceníku za domácí péči:

Kliknutím zvětšete

Nejnovější statistika:

Kliknutím zvětšete

Zita Kabátová: Tři roky v léčebně!

Asi nejznámější obyvatelkou léčebny dlouhodobě nemocných je herečka Zita Kabátová (96). Prvorepubliková filmová kráska, která si zahrála například ženu přednosty stanice ve stejnojmenném filmu s Vlastou Burianem, žije v léčebně dlouhodobě nemocných v PrazeMotole poslední tři roky. Již je prakticky nemohoucí, ze svého pokoje se nedostane, stále ale věnuje pozornost okolnímu dění. Rodina jejího syna žije v zahraničí; nebýt přátel, zůstane prakticky sama. Mezi ošetřujícím personálem je známá jako rázná žena, u které se často střídají nálady.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.