Neuvěřitelné! Slepý muž vidí jazykem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Neuvěřitelné! Slepý muž vidí jazykem!

Fotografie
Fotografie (internal)

Britský voják Craig Lundberg (24) oslepl při výbuchu granátu během války v Iráku. Dlouhé tři roky žil válečný hrdina v černočerné tmě, a dokonce nikdy neviděl tvář své přítelkyně Carly… Teď se mu však díky medicínskému zázraku ztracený zrak vrací – přes jazyk!

Craig se účastní projektu, jenž je nadějí nejen pro desítky vojáků, kteří ve válce přišli o zrak. Světe, div se – tento muž nyní vidí jazykem! Přístroj nazvaný BrainPort je složen z tmavých brýlí a kamery. Z té je veden drátek přímo na špičku Craigova jazyka, zakončený plátkem s velkým množstvím elektrod. Ty na jazyk promítají vše, co kamera vidí. Zařízení odesílá vizuální výstup přes jazyk do mozku – stejným způsobem jako oči zdravého člověka.

Craig zatím vidí neostře a černobíle, ale věří, že zařízení brzy nahradí jeho ztracený zrak: „Je to zázrak! Poprvé od návratu z války dokážu přečíst alespoň velké nápisy, vidím dveře, schody… A hlavně lidi, které potkávám! Jsem přesvědčen, že jednou mi ta věcička vrátí zrak úplně.“

Craig je nyní připraven spolupracovat s vědci – bude je informovat o životě, jaký s přístrojem vede, a také jim bude dávat náměty na vylepšení zázračného zařízení, jehož cena se nyní pohybuje okolo 300 tisíc Kč.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.