Dívka (6) z Německa - Má kůži jako z papíru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dívka (6) z Německa - Má kůži jako z papíru

Fotografie
Fotografie (internal)

Německá dívka Alina (6) trpí vzácnou chorobou nazývanou bulózní epidermolýza. Ta způsobuje, že se kůže této holčičky trhá jako papír a sebemenší dotek může její pokožku porušit natolik, že se objeví živé maso. Ze všeho nejhorší je, že je nemoc neléčitelná a nejedno dítě na ni zemřelo.

Rodiče nemohou svou dcerku ani pohladit – nejenže by ji to bolelo, navíc by z tohoto něžného projevu rodičovské lásky měla nejspíš několik dní modřiny, tržné rány nebo puchýře. Celý život může Alina jen ležet, při sezení by se její pokožka moc napnula a mohla by prasknout. Nemůže ani normálně jíst, sliznice v ústní dutině je touto chorobou postižena také. Je proto vyživována žaludeční sondou.

Bulózní epidermolýzou trpí po celém světě jen okolo jednoho milionu lidí. Pacientům správně nefunguje propojení mezi jednotlivými vrstvami kůže. Ta je proto špatně vyživována a nedostatečně chráněna.

2.3.2010, 05:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.