Přestává mrznout, je čas začít se bavit zahradou! Jak správně prořezat stromy a keře? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Přestává mrznout, je čas začít se bavit zahradou! Jak správně prořezat stromy a keře?

Zima se chýlí ke konci a brzy bude možné strávit celé dny na milované zahrádce.
Zima se chýlí ke konci a brzy bude možné strávit celé dny na milované zahrádce. (Profimeda.cz, ara)

S koncem února se začíná oteplovat a je čas prořezat a prostřihat stromy a keře na zahradě. Správný řez podporuje pučení větví, nebo mu naopak brání, což má přímý vliv na kvalitu plodů a květů. Německý zahradnický mistr Peter Himmelhuber vám poradí, jak správně na věc.

Jak často prořezávat?

Obecně platí, že prořezávání je dobré omezit na nutné minimum. Abyste dřevinu co nejméně poškodili, musíte zvolit vhodné místo řezu.

Druhy řezů:

● Výchovný řez

Provádí se u mladých dřevin – zejména v lesních školkách. Stromku či keři tak určujeme ideální tvar.

● Udržovací řez

Nutno provádět jen několik prvních let. Stromek tak uchováme v dobrém stavu, prosvětlíme korunu a odstraníme poškozené větve.

● Zmlazovací řez

Provádí se jen u starých dřevin. Účelem řezu je odstranění starých větví, které jsou příliš suché. Doporučuje se zejména u starších dřevin, které již téměř nekvetou a mají příliš husté větve.

Kdy prořezávat?

Pokud nemrzne, je nejvhodnější dobou leden a únor. Minimalizujeme tak riziko krvácení stromu. Výjimkou jsou časně kvetoucí keře a růže. U stromů, křovin a popínavých rostlin je třeba prořezávat jen od října do konce února, neboť slouží ochraně ptactva.

Jak prořezávat okrasné keře?

Způsob se liší podle druhu keřů.

● Keře kvetoucí na jaře
Pučí už v předchozím roce a nyní začínají kvést. Doporučuje se opatrně prořezávat jednou za pár let po odkvětu. Odstraňte odumřelé větve a také ty, které se kříží. Jde například o magnolie, dřišťál, lísku, okrasnou hrušeň či jabloň.

● Keře kvetoucí v létě
Jejich květy pučí na větvičkách, které vyrašily až tentýž rok. Každou zimu zkraťte příliš dlouhé roční větvičky a odstraňte ty slabé. Odstřihněte uschlé květy i plody (lze provést i v létě, dosáhnete tak delší doby květu). Jednou za pár let můžete prořezat i starší větve. Není to však bezpodmínečně nutné. Vhodné je to například u mochny křovité, šeříku či tavolníku.

● Stále zelené keře a jehličnanyOdřezávejte jen nemocné a odu mřelé větve. Jsouli na nich zelené pupeny, nechte je dále růst. Platí zejména pro cesmínu, ptačí zob, bobkovišeň lékařskou, rododendrony a jehličnany.

● Balkonové rostlinyI zde je třeba odstranit zbytky suchých květů. Odolné keře pěstované v kyblících, které přežijí venku i v zimě, snesou i radikální řez uprostřed kmene. Dejte si ale pozor, aby nebyly ve stádiu květu či těsně před ním. Opatrnější zacházení vyžaduje například levandule.

Jak prostřihávat šlechtěné růže?

● Kdy?

V březnu, to už jsou pryč nejkrutější mrazy. Právě při extrémní zimě mohou být totiž poškozeny i silnější kmeny růží. Odstraňujte jen umrzlé dřevo – poznáte ho podle barvy, mělo by být černé nebo tmavě hnědé. Odřezávejte postupně, dokud nenarazíte na zdravé dřevo (světle zelené nebo lehce načervenalé). Divoké růže stačí většinou jen lehce prosvětlit.

● Jak?

Růže střihejte trochu šikmo, aby se v místě řezu nemohla hromadit žádná voda. Zabráníte tak hnilobě či trouchnivění. Nůžky zatněte těsně nad pupen, nesmíte ho však poškodit! Určitou vzdálenost byste měli dodržet – jinak hrozí pupenu vysušení. Jeli větvička zmrzlá, odřízněte ji až nad prvním pupenem ve zdravém dřevě.Střiháteli zdravou větvičku, kterou chcete jen zkrátit, ponechte na ní 6 až 7 pupenů. U slabších maximálně čtyři.U velmi hustých křovin odřezávejte slabé kmínky a větvičky, aby byla jejich koruna lépe provzdušněna. Jinak hrozí napadení různými houbami. Nezapomeňte v každém případě na rukavice!

Kliknutím zvětšete

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.