Poslanci: Mateřská vzroste | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslanci: Mateřská vzroste

Fotografie
Fotografie (internal)

Poslanci včera hlasovali o zvýšení mateřské na úroveň roku 2009. A navzdory ODS a TOP 09, které varovaly, že se musí šetřit, je levice a lidovci přehlasovali. Měli bychom mít radost, že to dopadlo ve prospěch maminek, jenže.

..

Co si teď máme myslet o ČSSD a jejím šéfovi Jiřím Paroubkovi? Ten ještě před týdnem hřímal: „Chceme dohodu o dodržení schodku za rok 2010 ve výši 163 miliard!“ Přitom opatření, která se včera schválila, deficit prohloubí o téměř dvě miliardy korun! Návrh totiž ruší i tzv. třídenní »karenční dobu« pro výplatu ošetřovného. Staráli se například rodič či jiný rodinný příslušník o nemocného příbuzného, nedostává zatím první tři dny zaplaceno.

Ne nadarmo ministr financí Eduard Janota, který sestavoval rozpočet na tento rok, prohlašoval Paroubkovy hlášky o šetření za úsměvné. I díky Janotově balíčku úsporných opatření se od ledna na mateřské vyplácí 60 místo 70 příjmů a vyměřovací základ se snížil o deset procent. Teď se díky hlasům levice bude muset nejen vše znovu překopat, ale dokonce i maminkám jednorázově vrátit peníze, o které přišly…

Kliknutím zvětšete
Jak se strany hádaly ve sněmovně

Po týdnech obstrukcí se poslanci konečně rozhodli něco odhlasovat. Ale vypadalo to, že se snad nikdy neshodnou…

ČSSD (pro navýšení): »Češi jinak budou mít míň dětí!«
„Výše porodnosti je do značné míry závislá na tom, jaká je podpora rodin s dětmi státem. Myslím si, že to se v minulosti jednoznačně prokázalo.“ (poslanec David Rath)

ODS (proti navýšení): »Nene!«
„Stačí se rozhlédnout po republice. Čím vyšší příjmová skupina, tím méně dětí rodina má.“ (místopředseda strany Petr Nečas)

KDU-ČSL (pro navýšení): »O to nejde, myslete na rodiny!«
„Naším cílem je zabránit diskriminaci rodin s dětmi. Na těch by se šetřit nemělo.“ (místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová)

TOP 09 (proti navýšení): »Ale právě rodiny to zaplatí!«
„Pokud ty peníze, které dáváte těm maminkám, berete jejich dětem, a to je potřeba znovu zdůraznit, tak už mi to opravdu hlava nebere.“ (místopředseda strany Miroslav Kalousek)

KSČM (pro navýšení): »Stejně by se to prošustrovalo!«
„Co se týká problému 1,5 miliardy korun, já bych to jen srovnal. Dnes nám hrozí minimálně dvě miliardy korun s Diag Human a možná ještě některé jiné arbitráže, a nikoho to nebolí.“ (poslanec Miroslav Opálka)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.