Nejslavnější diamant světa nosí smůlu: Kdo ho měl, zemřel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejslavnější diamant světa nosí smůlu: Kdo ho měl, zemřel!

Druhou nejstřeženější budovou amerického Washingtonu, hned po Bílém domě, je budova Smithsonova institutu. Důvod? Právě tady najdete nejslavnější diamant světa, jehož cena je nevyčíslitelná. Jmenuje se Hope. Právě tenhle kámen je ale snad zakletý. Jeho majitelům přinesl jen smůlu.

Prvního majitele roztrhali psi

Modrý diamant přivezl z Indie do Evropy roku 1642 Jean Baptiste Tavernier. Jenže štěstí mu nepřinesl. Sice ho s obrovským ziskem prodal francouzskému králi Ludvíku XIV., ale peníze si neužil. Jeho syn totiž nadělal obrovské dluhy a pokud měl uniknout smrti, musel Jean jeho dluhy zaplatil. Během pátrání po dalším diamantu pak Taverniera roztrhala smečka divokých psů. Diamant si připsal svou první oběť.

Zemřel otec i syn

V roce 1792 došlo během francouzské revoluce k odcizení diamantu. Po letech se objevil v Amsterdamu, kde byl objednán přebrus u firmy Wilhelm Fals. Falsův syn ale kámen ukradl, jeho otec následně zármutkem zemřel. Syn pak spáchal sebevraždu.

Další vlastník zchudl

Roku 1830 diamant získal bankéř Henry Hope a od té doby nese prokletý drahokam jeho jméno. Jeden z jeho potomků, lord Francis Hope, se ocitl téměř na mizině, jeho žena přičítala vinu za rozpad jejich manželství diamantu.

Smrt i šílenství

Nový kupec, francouzský makléř Jacques Colot, zešílel a spáchal sebevraždu, další majitel William Scott byl zavražděn. Turecký sultán, jenž drahokam roku 1908 koupil za 400 000 dolarů, nedlouho poté probodl svoji ženu a byl svržen.

Jak se zbavit prokletí?

Edward McLean získal diamant roku 1911 a ani jemu nepřinesl štěstí. Syna mu přejelo auto, on sám spáchal sebevraždu. Říká se, že jediným způsobem, jak se osvobodit z moci tohoto drahokamu, je jeho darování. Jediný, koho žádná pohroma nestihla, byl americký klenotník Harry Winston. Diamant koupil od McLeanovy rodiny a dal jej Smithsonovu institutu.

Nejdražší diamant v Česku

Doposud nejdražší diamant prodaný v České republice má 11,83 karátu. Tento kámen byl společností Diamonds International Corporation v roce 2008 prodán soukromému investorovi za 34 milionů korun.

Aha! Víte, že...

Aby bylo možno vytěžit jen jeden karát neboli 0,2 gramu diamantu, musí být vytěženo v průměru 250 tun horniny, písku nebo země.

Zdroj a foto: Diamonds International Corporation

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.