Meteorologové: Oteplí se na 11 °C, ale... Bude pršet a hrozí záplavy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Meteorologové: Oteplí se na 11 °C, ale... Bude pršet a hrozí záplavy!

Policisté z Uherského Hradiště dohlížejí na lyžaře v areálu Stupava.
Policisté z Uherského Hradiště dohlížejí na lyžaře v areálu Stupava. (ČTK/Zdeněk Němec)

Na přelomu února a března by se mělo oteplit až na jedenáct stupňů. Jenže bude také pršet a to společně s táním velkého množství sněhu může způsobit záplavy.

Tající sníh zaměstnal profesionální i dobrovolné hasiče především na Moravě. Hladiny několika řek překročily první stupeň povodňové aktivity. Říčky Olšava v Uherském Brodu, Dřevnice u obce Kašava a Bystřice nad vodní nádrží Bystřička u Valašského Meziříčí.

V obci Suchá Loz na Uherskohradišťsku jednotka hasičů odčerpávala vodu ze zaplavených sklepů domů, kam se voda dostala z okolních polí.

Záchranáři na řadě míst pomáhali především s čerpáním vody ze zaplavených sklepů a domů, případně s uvolněním odtoků kanalizací. „Značný problém představovalo klasické splavení vody z polí, které nepřinášelo jen vodu, ale také bahno a jiné usazeniny,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Voda zaplavila i sklepy domu s pečovatelskou službou v Kroměříži.

Tající sníh hrozí i jinak. V Ostravě spadl zledovatělý sníh na mladou ženu (34), která tlačila kočárek. Dítěti se naštěstí nic nestalo, matku hospitalizovali s poraněnými zády.

Holčička (5), na kterou v pátek v Ostravě spadl ze střechy sníh, zůstává v kritickém stavu v nemocnici.

Předpověď počasí: Vytáhněte deštníky!

21. – 28. února

Konec února poznamená uplakané počasí a zatažená obloha. Přeháňky budou nejprve ještě sněhové, později už dešťové. Sníh bude padat pouze na horách. Noční teploty se dnes a na počátku nového týdne budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, denní mezi 0 až 4 °C. Na jižní Moravě bude až + 6 °C. V průběhu týdne se bude oteplovat, a to až na 11 stupňů. Nejtepleji bude na jižní Moravě.

1. – 10. března

Ani březnové počasí nás příliš nepotěší. Provázet ho bude déšť a ranní mlhy. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi pěti až jedenácti stupni. V noci může klesnout až k minus jednomu stupni.

11. – 20. března

V polovině měsíce by se podle meteorologů mohla oblačnost zvolna protrhávat a užít bychom si mohli i pár jasnějších dnů. Stále však budou hrozit dešťové přeháňky. Ve vyšších polohách mohou být srážky smíšené. Noční teploty se budou pohybovat kolem minus dvou až plus čtyř stupňů. Přes den ale mohou vystoupat až na plus dvanáct stupňů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.