15 triků pro úspěšné vaření!
1. Když před vařením polévky potřeme okraje hrnce běžným olejem, polévka nám z hrnce dozajista »neuteče«.
2. Když nám při krájení cibule slzí oči, vložíme ji na chvíli do mrazáku.
3. Před krájením masa opláchneme dřevěné prkénko studenou vodou, aby zbytečně nesálo masovou šťávu.
4. Zbylý rajčatový protlak vyndáme z konzervy do sklenky, posypeme solí a zalijeme trochou oleje. Nebude nám plesnivět.
5. Guláš či jiné tmavé omáčky můžeme zahustit místo klasické zásmažky trochou strouhanky.
6. Přesolenou polévku napravíme, když do ní vlijeme dva syrové bílky. Ty se srazí a odbourají přesolenou chuť. Pak je z polévky jen vyjmeme lžící.
7. Mletá paprika při smažení snadno zhořkne. Proto ji ihned po přidání zalijeme vodou, vývarem nebo octem.
8. Těsto se nám při zpracovávání nebude lepit na ruce, když si je předem potřeme rostlinným olejem.
9. Křen skladujeme tak, že ho vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do mrazničky. Když bude potřeba, požadovaný kousek odřízneme, oloupeme a nastrouháme.
10. Sýry vyndáváme z lednice 30 minut před podáváním nebo jejich konečnou úpravou. V pokojové teplotě lépe vynikne jejich aroma.
11. Oschlý sýr namočíme do mléka a necháme ho asi půl hodiny v chladničce.
12. Aby se nám sýr při strouhání nelepil na struhadlo, potřeme ho trochou oleje.
13. Sýr nám lépe vydrží, když ho skladujeme pod skleněným poklopem s kostkou nebo lžičkou soli.
14. Když ohříváme knedlíky na pařáku, přehodíme přes hrnec utěrku a teprve pak na něj dáme pokličku. Knedlíky nebudou »mokré« od páry.
15. Zbylé vaječné bílky uchováme krátkodobě v lednici v dobře přikrytém hrnečku. Žloutky uchováváme podobně, ale zalité studenou vodou, aby nám neoschly.