Vláďa v EU končí: Špidla se vrací domů! Vydělal si 33 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vláďa v EU končí: Špidla se vrací domů! Vydělal si 33 milionů!

Takhle vypadá Špidla v práci: smokink, kravata a výmluvná gesta.
Takhle vypadá Špidla v práci: smokink, kravata a výmluvná gesta.  (Aha! – Martin Hykl, Petr Novotný, Mária Rušinová)

Vladimír Špidla (58) včera skončil ve více než pětileté funkci eurokomisaře. Poslanci si totiž ve Štrasburku zvolili novou komisi. A s tím někdejšímu premiérovi za ČSSD končí i pozice nejlépe placeného českého úředníka. Nejenže mu ale Unie přichystala velkolepé odchodné a ještě velkolepější důchod. Špidla, politiky vysmívaný za mlčenlivost a »nemastné, neslané« postoje, už totiž myslí na zadní vrátka, a chystá se kandidovat v senátních volbách!

A jelikož na Českokrumlovsku bude kandidovat za ČSSD, která ve všech průzkumech dlouhodobě předpokládá ve volbách prvenství, nesporně se do senátní rady dostane. Všechny oponenty tak převeze, protože kromě statisíců, které dostane od Unie, si k příjmům přilepší i skoro šedesátitisícovým platem senátora. A ten je vzhledem k jeho bohatství spíše takové kapesné.

Co se tedy chystá Špidla, kterého v jeho době premiérování prohlašovali za »robota« či »autistu«, naší politice přinést? „Velké projekty mi připadají nabubřelé. Proto velké vize a projekty nemám,“ řekl typickým skromným tónem před pár dny v rozhovoru pro Euroskop. „Vidím však, že ČR má velké problémy. Problémem číslo jedna je stabilizace veřejných rozpočtů,“ dodal.

Že by dlouhá léta v Bruselu a plná peněženka udělaly ze Špidly pravičáka? Koneckonců, šéf ČSSD Jiří Paroubek ho sice vítá s otevřenou náručí, sociálně demokratičtí poslanci přitom trvají na opatřeních, která zvýší deficit rozpočtu nastavený ministrem financí Eduardem Janotou na 163 miliard korun.

Špidlovy prachy: Kolik už si naspořil?

Nejbohatší český úředník si za svoje působení v politice – jak na postu premiéra, tak eurokomisaře – vydělal už desítky milionů korun! A podle údaje organizace Open Europe to bude do konce života celých 80 milionů. Podívejte se, kde se mu to všechno nashromáždí

Kliknutím zvětšete

Důchod snů: 110 tisíc měsíčně!

Špidla bude v balíku i tehdy, až přestane pracovat. Od zítřka začne dostávat unijní »výslužku« v hodnotě 40 až 65 procent dosavadního platu (takže 210 až 340 tisíc měsíčně) na přechodné období – tedy než si najde další práci. Kromě toho ale o něho bude dobře postaráno i ve stáří. Od 65 let, tedy za sedm let, totiž Unie garantuje Špidlovi důchod v hodnotě zhruba 110 tisíc korun měsíčně. Neodpadne mu přitom ani český důchod. K sumě tak přičtěte nejméně 20 tisíc korun! Čeští senioři přitom v průměru dostávají jen něco málo přes 10 tisíc…

Milionář spořílek. Takhle jsme ho ale zastihli před rokem na ruzyňském letišti. Na hlavě zmijovka…

…a na zádech batůžek za pár stovek!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.