Český Vyvolávač deště, advokát Jan Rytíř: Proti ČEZu válčím zadarmo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Český Vyvolávač deště, advokát Jan Rytíř: Proti ČEZu válčím zadarmo!

Jan Rytíř pomáhá desítkám lidí v boji proti praktikám ČEZu.
Jan Rytíř pomáhá desítkám lidí v boji proti praktikám ČEZu. (Aha! – Martin Přibyl)

Jeho jméno zná kvůli skandálu v elektrárenském gigantu ČEZ snad každý. Advokát Jan Rytíř. Byl to on, kdo médiím předal videozáznam z výcviku jednotky z oddělení Netechnických ztrát (NTZ), kterou ČEZ vycvičil k zásahům u podezření z nelegálního odběru proudu, a také záznam, kde během návštěvy komanda ve svém domě spáchal muž z Poděbrad sebevraždu. Teď zastupuje 160 rodin, které válčí s ČEZem.

Lidé ho mají za hrdinu, protože se těm, kteří mají po návštěvě pracovníků energetického gigantu problémy, rozhodl pomoci bezplatně. Zároveň ale přiznává, že původně se do boje s molochem pouštět nechtěl. „V červnu 2007 jsem prvního člověka, který se na mě kvůli ČEZu obrátil, vyhodil ze dveří. Řekl jsem mu, že ze mě nebude dělat blbce, že něco takového není možné,“ vzpomíná Rytíř. Ten se k dnešnímu povolání dostal oklikou například přes zaměstnání u policie, kde působil jako vyšetřovatel a později jako komisař hospodářské kriminálky. „Nesnáším jakoukoli formu povyšování se nad druhého, a i proto jsem od policie odešel,“ říká muž.

Nakonec se v rámci své společnosti rozhodl věnovat případům, které ostatní advokáti nechtějí řešit nebo na ně poškození nemají peníze. „Jako jediní jsme se v zájmu nemajetného člověka pustili do boje s téměř nevyčerpatelnou silou společností ze skupiny ČEZ,“ tvrdí Rytíř, který prý i kvůli svému jménu vytrvá až do konce. „Chci, aby to skončilo odvoláním generálního ředitele a zástupců státu v dozorčí radě ČEZu. Nepolevím, dokud nedojde k obnovení dodržování základních lidských práv a svobod,“ povzbuzuje všechny poškozené advokát.

Příběh jako z filmu

Připomíná tak herce Matta Damona, který ve filmu Vyvolávač deště hájil mladíka s leukemií. Tomu odmítla nákladnou léčbu uhradit zdravotní pojišťovna. Advokát tak stanul sám proti systému, ve kterém jde o obrovské peníze, ale nikoli o zdraví lidí. „Nejsem věřící, ale dobro se mi vždy vrátilo. Když jsem byl na dně, něco se najednou otočilo a bylo zase lépe. Proto pomáhám lidem, nemám žádný filmový vzor, ale neumím nikoho odmítnout, když je v těžké situaci,“ popírá podobenství Rytíř. Toho doma podporují manželka Jitka, která učí na prvním stupni základní školy, a dvě dcery – Eliška (20) a Jitka (22). Mladší by prý po nynějších zkušenostech s médii chtěla být novinářkou, starší zřejmě půjde v otcových šlépějích. „Bez rodiny bych to nezvládl, jsou moje opora,“ říká muž, kterého můžete v okolí Olomouce potkat například při houbaření nebo jízdě na kole.

Matt Damon hrál ve filmu Vyvolávač deště právníka, který neváhal žalovat velkou zdravotní pojišťovnu kvůli tomu, že z pozice síly doslova drtila své klienty a odmítla pomoci i mladému muži, který umíral. Ve fi lmu svůj boj vyhrál a pojišťovnu poslal do kolen.

 

Klienti ČEZu: Odvolejte vedení firmy!

Klienti společnosti ČEZ, poškození vyděračskými komandy, v pátek večer jednomyslně schválili petici za okamžité odvolání vedení této energetické společnosti.

Na návrh advokáta Jana Rytíře petici formulovala předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková. „Bude se jí muset zabývat petiční výbor Poslanecké sněmovny,“ řekla Bobošíková s tím, že se v petici argumentuje brutálními praktikami komanda. Ty způsobily při zákrocích klientům ČEZu zdravotní a psychiské potíže. „Když jsem řekl, ať mě nenatáčejí (muži z komanda NTZ) na kameru, řekli mi, že mi rozbijou hubu. Mně, starýmu dědkovi! Jako ČEZ se nechovala ani StB,“ popsal zkušenosti muž z publika. Dalším poškozeným je pan Lukáč. Poté, co ho ČEZ odpojil, mu nefungoval dýchací přístroj, a on se dusil.

 

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.