10 rad, jak na komando ČEZu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

10 rad, jak na komando ČEZu

 (Aha! – Martin Přibyl)

Česko těžce snáší nátlak elektrárenského gigantu ČEZ na klienty, které někdy právem, ale často neprávem stíhají za nezaplacený odběr elektřiny. A pokud z toho plyne nějaké ponaučení, spočívá v tom, že se to týká nás všech a zítra můžeme i my být oběťmi ostrých hochů z NTZ (Oddělení netechnických ztrát – divize ČEZu, která zasahuje proti neplatičům)!

„Když za vámi přijdou, bránit se můžete jen těžko. To, co dělají, je organizovaný zločin. Proti tomu se sice můžete ohradit právními prostředky, efekt vám ale nezaručí nikdo,“ tvrdí právník Jan Rytíř zastupující lidi, na které ostří hoši ČEZu vletěli. Deník Aha! přesto vypracoval společně s odborníky základní desatero, díky němuž i vy můžete předejít problémům…

  1. Kontrolujte si elektroměr co nejčastěji
    Pokud jste obviněni z černého odběru, a přitom o ničem nevíte, je možné, že vám do elektroměru zasáhl někdo z okolí. Může jít o souseda, který vás chce vystrnadit z pozemku, nebo zkrátka někoho, kdo vám chce zavařit. Abyste byli prohlášeni za černého odběratele totiž podle energetického zákona stačí, když na zákonem definovaných místech bude váš elektroměr tzv. »poškozen«. Chceteli mít jistotu, že je vše v pořádku, odborníci doporučují zkontrolovat skříň s elektroměrem ráno, když jdete do práce, i večer, kdy se vracíte…
  2. Mějte elektroměr pokud možno uvnitř
    Bydlíteli v panelákovém bytě, zpravidla nemáte na vybranou. Elektroměr je ve skříni před bytem spolu s měřidly vašich nejbližších sousedů. Po domluvě s nimi je proto nejlepší zabezpečit skříňku zámkem – k tomu ale samozřejmě budete mít klíč všichni. Máte-li vlastní dům, pokuste se nemít měrné zařízení na volně přístupných místech, ale pokud možno za zamknutými dveřmi. V případě kontroly pak elektroměr snadno zpřístupníte, nikdo »zvenčí« se vám v něm ale »hrabat« nemůže.
  3. Zjištěnou škodu okamžitě nahlaste
    Je to tak, pokud zjistíte, že s vaším elektroměrem bylo jakkoliv manipulováno, pro jistotu to řešte hned. A raději než majitele elektroměru, kterým je technicky firma dodávající elektřinu, zkontaktujte policisty. Ti vše zdokumentují tak, abyste hned zpočátku mohli oficiálně popřít vaši účast na poškození. Jak ví Aha! od mnoha obětí ČEZu, před jejich agenty NTZ by to bylo jen málo platné…
  4. Přijde-li k vám kontrola, pozvěte si k ní svědky
    A to i v případě, že jste si naprosto jistí, že tam žádný černý odběr není! „A pokud možno hned čtyřicet nebo padesát svědků,“ říká s nadsázkou Rytíř. Budeli s vámi zacházeno protiprávně, mohou totiž ve váš prospěch přispět svědectvím. Uslyšíteli ťukání na dveře, zdvořile kontrolorům řekněte, že jim elektroměr zpřístupníte – ale jen poté, co shromáždíte své nejbližší, aby u toho byli také.
  5. Kliknutím zvětšeteNenechávejte kontrolory ani na chvíli bez dozoru
    V žádném případě je nenechávejte u elektroměru samotné. Operují totiž na vašem soukromém pozemku a máte právo se jim dívat přes rameno, jestli s jemným mechanismem elektroměru nemanipulují. „Problém je ale v tom, že vaše oko laika zřejmě nic nepozná. Stačí sebemenší záškub a technik ČEZu ho pak prohlásí za vámi vyprovokovanou škodu,“ říká Rytíř.
  6. Máte-li kameru, vše si točte
    „Podle zákona o ochraně osobních údajů nemáte právo natáčet si tváře kontrolorů. Můžete ale v záběru mít jejich ruce, manipulující s elektroměrem,“ říká Rytíř. I když pak z toho záběru vy samotní nepoznáte zhola nic, protože nejste elektromontéři, můžete záznam předložit expertovi. Ten vám řekne, jestli kontrolor náhodou neškubl plombou přístroje ve váš neprospěch.
  7. Pozvouli si vás k výslechu, nechoďte bez právníka
    Svědci tvrdí, že když klienti přišli k Rambům z NTZ diskutovat o výši pokuty, pracovníci ČEZu jim advokáta zakázali. Jenže ze zákona má na právní ochranu nárok úplně každý. „Jednáte se soukromou firmou, takže advokáta samozřejmě vítat nemusejí. Vy s nimi ale můžete odmítnout jednat, dokud vám právní účast nepovolí. Jste ale vydíratelní tím, že elektřinu už vám vypojili, a dokud se s nimi nedohodnete, žádnou mít nebudete,“ říká Rytíř a dodává, že tento postup si tedy dovolí jen lidé s pevnými nervy.
  8. Pokud jste nevinní, vinu nepřiznávejte
    Kolikrát vám totiž NTZ vystaví fakturu na vyměřenou náhradu škod až poté, co ústně potvrdíte, že jste elektřinu načerno odebírali. A to vše do jejich vlastní kamery. Proč? Aby se o to později mohli opřít u případného soudu. Nesmíte jim proto tuhle radost udělat. „Je to tak, u soudu to roli hraje. Na druhou stranu – dokud se nepřiznáte, nedostanete fakturu. A dokud nezaplatíte fakturu, nevrátí vám elektroměr a budete bez elektřiny. Můžete se tak dva roky úspěšně soudit, vodu na čaj si ale neuvaříte,“ dodává skepticky Rytíř.
  9. Pocítíteli, že bylo zasahováno do vašich práv, zavolejte policii
    Zakážouli vám například fyzicky natáčet jejich manipulaci s přístrojem či budouli vám na místě vyhrožovat, neváhejte a vytočte 158. To samé se týká i schůzek po odebrání elektroměru. Není totiž výjimkou, že vymahači příchozí osoby legitimují – na to má přitom právo jen policista!
  10. Vždy s vymahači komunikujte klidně
    I když máte pocit, že je vám křivděno, a už přemýšlíte, že jim budete muset dát celoživotní úspory, spolkněte hněv a vystupujte racionálně. Existují případy, kdy pak lidé mohli »po dohodě« ČEZu zaplatit o dost nižší kauci. Sami si pak budete připadat lépe a odoláte návalům vzteku, který by pak mohl skončit ve váš neprospěch. Je totiž dokázáno, že někdy chodí »entézeťáci« v plné vojenské výzbroji…
Zatím jen jeden »vyhazov«

Na první tiskové konferenci poté, co se provalily vyděračské taktiky NTZ, ředitel ČEZu Martin Roman (40) tvrdil, že slušní lidé se kontrol bát nemusejí. Od té doby ale uplynula spousta vody a Roman musel zasáhnout proti šéfovi NTZ Karlu Vanišovi. Toho totiž dočasně odvolal, protože dostal k dispozici důkazy, že jeho »komando« chodilo do terénu vyzbrojeno coby vojáci či policisté. Jak s NTZ naloží dále, se ještě neví, politici i experti ale volají po jeho zrušení. Kontroly čistoty odběrů a pokutování totiž mohou dost dobře odvádět nezávislí státní úředníci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.