Unikátní expozice - Dárky z lágru! Vyráběli je vězni z uranových dolů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní expozice - Dárky z lágru! Vyráběli je vězni z uranových dolů...

 (Aha! – Martin Přibyl)

Figurky ze dřeva, dopisy psané na kousky toaletního papírů či šperky z ukradeného drátu. Tyto a další unikáty najdete na výstavě Vyneseno z lágru, která je otevřena až do konce února v pražské knihovně Libri prohibiti na Senovážném náměstí. Komunističtí vězni pracující v 50. letech v uranových dolech na Jáchymovsku vyráběli tyto drobné předměty pro své rodiny, lásky a kamarády.

..

Bratři v triku
Originální dřevěná figurka byla dárkem pro nejbližšího kamaráda. Původně bylo postaviček v pruhovaných tričkách více, po šedesáti letech se ale dochovala jen jediná. Předlohou pro figurky byly postavičky Trnkova studia Bratři v triku.

Svícen
Tepaný svícen z měděného plechu vyrobil Pavel Holý v roce 1952 pro svého kamaráda, který byl z lágru propuštěn na svobodu. Svícen byl svatebním darem. Ven ho pronesli dva bachaři, kteří Holého znali z bývalého zaměstnání.

Kliknutím zvětšete

Vězeň Pavel Holý
Autor vystavených předmětů Pavel Holý byl zatčen za účast ve skautském protikomunistickém odboji v roce 1949. V lágru Rovnost a v uranových dolech na Jáchymovsku strávil čtyři roky.

Kliknutím zvětšete

Vánoční stromeček
Replika přesně dokumentuje, jak vypadal vězeňský vánoční stromeček. Kostra byla ze dřeva, byl ozdoben borovicovou či smrkovou větvičkou, svíčkami a propašovaným ovocem.

Kliknutím zvětšete

Motáky
Jednalo se o nepovolenou korespondenci na kouscích toaletního papíru, cigaretových papírcích či na vytržených stránkách knih. Vězni mohli psát jen omezené množství povolených dopisů měsíčně, ty byly navíc cenzurovány.

Kliknutím zvětšete

Víte, že...
  • Celkem prošlo uranovými galejemi přes 70 tisíc politických vězňů?
  • Mnozí kvůli působení radioaktivity zemřeli na rakovinu plic či leukemii?
  • Oslovení vězně mukl znamená »muž určený k likvidaci«?
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.