Meningokok zabil holčičku - Její sestřička přežila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Meningokok zabil holčičku - Její sestřička přežila

Meningokok
Meningokok (Aha! – Josef Mašek)

Smrtící bakterie meningokoka si letos vybrala první oběť, jedenáctiměsíční holčičku, která zemřela v brněnské nemocnici. Děvčátko doplatilo na to, že bylo oslabené nachlazením a nebylo očkované. Její sestřička se také nakazila, měla ale štěstí. Přežila! „Začátek nemoci vypadal jako zhoršující se nachlazení, které přechází v chřipku,“ popisuje maminka dětí.

Zákeřnost meningokoka spočívá právě v prvních příznacích podobných chřipce. „Z plného zdraví se náhle objevuje vysoká horečka, často přes 40 °C. Bývá provázená bolestmi hlavy, někdy i zvracením. Horečka nereaguje na léky proti teplotě ani na zábaly,“ popisuje dětská lékařka Karla Kopistová.

Když se časně ráno objevily na těle, ručičkách a nožičkách holčičky drobné tečkovité červenofialové skvrnky, tzv. petechie, maminka s ní okamžitě odjela na brněnskou Kliniku dětské anesteziologie a resuscitace. U meningokoka jde totiž hlavně o čas, který hraje hlavní roli při záchraně dítěte.

„Průběh onemocnění byl u dítěte dramaticky rychlý. Nepodařilo se ho zachránit ani přes veškerou intenzivní péči. Jednalo se o dosud zdravě se vyvíjející dítě, které se před onemocněním potýkalo s lehčí virózou. Ta mohla přispět k oslabení obranyschopnosti,“ říká epidemioložka Renata Vaverková.

Sestřička děvčátka mělobrovské štěstí – nebyla v době propuknutí nemoci nachlazená. Její organismus se smrtící bakterii ubránil. „Původcem onemocnění byl meningokok skupiny C. Tomuto onemocnění doporučuji předcházet očkováním, zejména u malých dětí a dospívající mládeže,“ dodává doktorka Vaverková.

Jak se chránit?
  • V České republice způsobují onemocnění bakterie meningokoka typu A, B a C.
  • Proti »áčku« a »céčku« existuje vakcína. „Lze ji použít již od kojeneckého věku,“ uvádí doktorka Kopistová. Cena očkování se pohybuje kolem 1000 Kč.
  • Nejrizikovější skupinou v Česku jsou mladí lidé od 15 do 19 let.
  • Nemoc se přenáší kašlem, líbáním, kýcháním. Patnáct procent populace má nebez-pečnou bakterii v nose, nemoc u nich však nepropukne.
  • Loni onemocnělo 86 lidí, 9 z nich bakterie zabila.
Petr Mach (26): Bakterie mi vzala nohy, ale žiju

Petr Mach (26) z Klobouků u Slaného útok zákeřné meningokokové bakterie přežil. Připravila ho však o nohy...

„Stalo se mi to v devatenácti. Do té doby jsem byl zdravý a sportoval. Vypadalo to na chřipku, bylo mi špatně, bolely mě klouby,“ vzpomíná Petr na chvíli, kdy se nemoc přihlásila. Rodičům lékaři řekli, že naděje na Petrovo uzdravení je pět procent, dvanáct dní byl v umělém spánku. Pomohli mu, ale meningokok ho připravil o nohy. Nejdříve o prsty a část chodidel. Nakonec mu doktoři museli ale obě nohy amputovat pod koleny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.