Patnáctiletá matka je v šoku, ultrazvuk neodhalil postižení - Miminko se narodilo bez očí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Patnáctiletá matka je v šoku, ultrazvuk neodhalil postižení - Miminko se narodilo bez očí!

Malá Brielle se narodila jako zcela slepá.
Malá Brielle se narodila jako zcela slepá. (abcnews.go.com)

Otěhotněla tak mladá, přesto se na porod dcery těšila. Když k němu ale konečně došlo, Taylor Garrisonová (15) z amerického Wellingtonu místo radosti zažila jen smutek a bolest. Holčička, která dostala jméno Brielle, se narodila bez očí. Trpí totiž vzácným genetickým prokletím zvaným anoftalmie, při kterém dochází k poruše oční tkáně, a dítě tak zůstává slepé.

„Brielle vypadala jako úplně normální dítě, jenže něco bylo špatně,“ říká matka. Její holčičce zcela chyběly oči. Ultrazvuk před porodem vadu vůbec neodhalil. Oční bulvy jsou tvořeny hlavně vodou a na snímku vypadají jako černé oči. Pro lékaře neexistuje způsob, jak postižení odhalit. „Ke zjištění bohužel dochází až po porodu,“ přiznal doktor Aaron Fay. Brielle teď čeká několik operací, během nichž lékaři zaplní prázdné oční důlky zvláštním gelem. Tím se zabrání deformaci jinak normálně vyvinutého obličeje.

Anoftalmie je velmi vzácné postižení, které se vyskytuje u pouhých třiceti ze sta tisíc dětí. Podle lékařů je možné chybějící oči nahradit protézami. Děti ale rychle rostou, a proto je nutné protézy měnit alespoň třikrát ročně. Navíc je třeba protézy pravidelně čistit a kontrolovat, zda nejsou poškozeny. V pubertě se růst obličeje zastaví a při stálé kontrole vydrží umělé oko až pět let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.