Meteorologové tvrdí: Zima skončí až v dubnu! Sáňkovat budeme ještě o Velikonocích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Meteorologové tvrdí: Zima skončí až v dubnu! Sáňkovat budeme ještě o Velikonocích!

 (Aha! – Karel Kopáč)

Letošní zima jen tak neskončí! S hromadou sněhu a mrazy můžeme počítat až do dubna! Už v noci na zítřek napadne dalších 30 centimetrů sněhu a i nadále se budou držet teploty spíše pod nulou.

Meteorologové navzdory dnešní pranostice »Když na Hromnice sněží a je větrno, není jaro již vzdáleno« tvrdí, že sněhová nadílka by měla na horách vydržet až do Velikonoc... Na jaro si tak ještě hodně dlouho počkáme!

Pokud se vám ale zdá letošní zima s hromadami sněhu a až 30stupňovými mrazy nekonečná, mýlíte se. „Tato sněhová situace není z pohledu meteorologické historie nic tak výjimečného – v padesátých až sedmdesátých letech 20. století byl takový průběh klasikou. To jsme si jen v posledních »letních« zimách odvykli,“ uvádí meteoroložka Dagmar Honsová.

Počasí nás v následujících týdnech ještě pěkně potrápí. Bude totiž jako na houpačce. „Nyní nás čeká ještě chladný týden, kdy teploty budou klesat až k 10 °C,“ říká meteorolog Pavel Krása s tím, že v polovině měsíce nás »poškádlí« jarní teploty až 9 °C. „Koncem měsíce a počátkem března by však mělo být opět mrazivo, noční teploty od 7 do 0 °C,“ uvádí Krása, který se domnívá, že sezona na horách by neměla skončit dřív než po Velikonocích.

Pokud se černé předpovědi naplní a mrznout a silně sněžit bude až do dubna, čeká nás zřejmě kalamitní situace – obrovské škody na lesních porostech, které nevydrží nápor sněhu, kolabující doprava.

Zimníky a kabáty se pronesou: V mrazech taháme až 8 kg!

Když rtuť teploměru sklouzne hluboko pod nulu, snažíme se pořádně se »nabalit«. Zimní oblečení nám ale přidává pořádných pár kil navíc. Například kabát může vážit klidně přes tři kila. A takový dlouhý liščí kožich s pořádnou podšívkou váží i pět kil! Taková váha už se za celý den pořádně pronese. Není divu, že nás pak může bolet celé tělo. Zatímco v létě nám stačí lehoučké šaty, které neváží víc než půl kila, v zimě na sobě nosíme i osm kil oblečení! Deník Aha! se to rozhodl ověřit v pražských ulicích, kam vyrazil i s příruční váhou. Kolemjdoucím jsme pak zvážili, kolik kil navíc s sebou v podobě bund a zimníků tahají.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.