Tak tomu se říká »kosa«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tak tomu se říká »kosa«!

 (Aha! – Karel Kopáč, ara)

Končí týden, během kterého jsme zažili mrazy, jaké na našem území dlouho nebyly. Asi každý jsme během extrémně studených dnů alespoň jednou pronesli: »Páni, to je ale kosa!« – rčení, které z neznámého důvodu v Česku zlidovělo. A byl důvod tak mluvit. Na ulicích umírali lidé bez střechy nad hlavou, praskala potrubí, všem se špatně dýchalo. Přesto se dá říct, že skutečný mráz, tak jak ho znají jiní obyvatelé Země, jsme ještě nezažili. Podívejte se, co všechno mráz dokáže, a až příště budete lamentovat nad zimou, třeba si řeknete: My se vlastně máme ještě dobře.

-28,5 °C Haló, bydlí tady Novákovi?

Když je mráz a k tomu se z oblohy snášejí tuny sněhu, lidé v Kanadě vědí, že přichá-zejí problémy. Budou se muset pořádně ohánět, aby se vůbec dostali z domu.

-28,5 °C Vyjedu až na jaře

Na zimu je třeba pořádně připravit auto. Nemrznoucí kapaliny, baterka atd. Co ale dělat, když se z auta stane jeden velký rampouch?

-34,2 °C Ledová hora místo vodotrysku

V Estonsku bývá pořádně frišno a takhle to dopadne s přírodním pramenem, který tryská ze země, když teploty klesnou opravdu nízko.

-36,2 °C Hurá, nemusím do práce

V zimě se pracuje venku jenom velmi obtížně. A to nejenom proto, že by byla zima lidem. Ani stroje totiž nezvládnou všechno. Příště by to možná chtělo bagr zaparkovat do garáže.

-37,5 °C Místo vody ledová stěna

Takhle to zase dopadá, když voda zmrzne cestou dolů. Vodopád se mrazu neubránil, stejně jako okolní stromy.

-38,1 °C Tak tohle asi neprojedeme

Když se pokazí auto uprostřed sibiřské magistrály, může se vám stát, že než se vrátíte z pomocí, budete mít problém svoje auto vůbec najít. V Rusku je prostě možné všechno.

-39,7 °C Bacha, bouře!

Když je mráz a ještě přijde sněhová bouře, i ten nejotužilejší obyvatel mrazivého Estonska raději zaleze do tepla. V tu chvíli totiž zmrzne úplně všechno.

-44,6 °C Nic pro surfaře

Obyvatelé severních přímořských oblastí Ruska vědí, že když zamrzá moře, začíná jít do tuhého. Voda v pohybu totiž nezamrzne jen tak. Ale krásně se na to dívá – z tepla obýváku.

-47,4 °C Mořská nemoc nehrozí

Jistě není náhoda, že většina fotek pochází z Ruska. Lodě na severu jsou na zimu speciálně připravovány, ale občas i je zaskočí mráz svou silou. Kde jsou v tuto chvíli námořníci, není jisté.

Co se děje při vysokých mrazech:

  • Stahují se kožní cévy, kůže a podkoží, čímž se tělo hůře prokrvuje.
  • Kůže vysychá a může lehce popraskat.
  • Neprokrvené části těla brzy odumírají.
  • Ve všech buňkách se tvoří krystalky ledu, které je mohou poškodit nebo přímo zlikvidovat.
  • Se zvyšující se vlhkostí a rychlostí vzduchu stoupá i subjektivní pocit zimy.
  • Vlhké zdi praskají, protože voda uvnitř mrzne a zvětšuje svůj objem.
  • Kov se stává křehčím a snadno se láme a kroutí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.