Čtenářka Nedělního Aha! bez diet zubla o 40 kilogramů! Jen za 8 měsíců! A prozradila, jak to zvládla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Čtenářka Nedělního Aha! bez diet zubla o 40 kilogramů! Jen za 8 měsíců! A prozradila, jak to zvládla!

Batůžek na záda a hajdy do práce. To je běžný obrázek Jarky Vajnarové.
Batůžek na záda a hajdy do práce. To je běžný obrázek Jarky Vajnarové. (Aha! - Daniel Černovský)

Když před lety nabírala po třetím porodu pozvolna na váze, nijak radikálně to neřešila. Jaroslava Vajnarová (60) ze středočeského Stochova prožívala období neodbytného apetitu, který se jí nedařilo přibrzdit. Během necelých třech let dosáhla váhy sto pěti kil, což bylo na výšku 170 cm víc než dost. Pak sehrála v jejím životě podstatnou roli zdánlivá maličkost a Jarka se rozhodla se svou postavou něco udělat. Doslova ze dne na den se její život od základu změnil a měsíce přejídání vystřídala etapa plná sportovní aktivity a střídmosti v jídle. Z obézní matróny se za necelých osm měsíců stala žena s postavou modelky. Shodila přes 40 kilogramů a svou váhu si s minimálními odchylkami drží dodnes.

Hezká, ale tlustá

Ta zdánlivá maličkost, která vyburcovala Jarku k zásadní změně životosprávy, se dostavila zcela nečekaně. „Jednou jsem procházela kolem skupinky mladíků a zaslechla větu, která byla určena mně. »Docela hezká, ale moc tlustá,« slyšela jsem zřetelně a ta věta mi zněla v uších po celou cestu domů. Toto pravdivé ohodnocení mě zároveň donutilo se sebou něco udělat,“ vzpomíná matka tří synů na začátky svého spontánního rozhodnutí. Od druhého dne začala zcela jiný život. Naordinovala si fyzickou zátěž a od základu změnila zaběhnuté stravovací návyky. Vyřadila tučná jídla, sladkosti a pije pouze vodu, nebo mléko. A hlavně – vsadila na pohyb.

Běh střídala s chůzí

Jarka se rozhodla, že bude denně běhat. Začala na desetikilometrové trati, kterou postupně zvyšovala až na 30 kilometrů. „První dny jsem střídala chůzi s během, byla to zabíračka. Vždycky jsem si vytkla nějaký bod, například strom u silnice a snažila se doběhnout až k němu. Potom jsem šla další úsek pěšky a situace se opakovala. Další bod, běh, chůze a tak dokola. Postupně jsem si vytyčila trať Smečno (kde jsem dříve bydlela) – Třebichovice – Vinařice a zpět. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, hlavně první týdny šla váha dolů nejrychleji. Dělalo to kolem 2,5 kilogramu,“ říká žena, která před důchodem pracovala jako sanitářka na operačním sále v kladenské nemocnici. Tam prý bylo tolik práce a stresu, že shazovala kila i bez větší běžecké zátěže. Jídelníček si Jarka naordinovala sama a plně jí vyhovuje dodnes. Například k snídani má nejraději tmavý chléb s rybí pomazánkou. Dopoledne si dává ovocnou svačinu, většinou kiwi, nebo jablko a k obědu maso se zeleninou, ráda má kuře se zeleninou a mrkví, nebo ryby. K odpolední svačině opět ovoce, někdy sýry a k večeři například oblíbené čínské zelí. Pije zásadně pouze vodu, nebo mléko.

Místo cigaret moře

Letos o Vánocích Jarka přibrala na 67,5 kila, ale chce mít rovných šedesát. „Myslím, že to dokážu během dvou až třech měsíců. V současné době si k důchodu přivydělávám uklízením po okolí, takže všude chodím zásadně pěšky. Když mám práci na Kladně, je to pro mě 12 kilometrů tam a 12 zpátky. Vezmu si batůžek na záda a vyrazím. Těch 24 kilometrů urazím zhruba za čtyři hodiny. Dvě tam a dvě zpátky. Jen mám občas strach z aut, jedno mě už jednou smetlo do příkopu. Naštěstí jsem se nezranila,“ říká žena, která kromě toho cvičí doma denně na speciálním stroji s pákami na ruce, simulujícím namáhavou chůzi. Využívá prý tak čas při sledování televize. Alkoholu neholduje, připije si pouze při oslavách, nebo výročích. Cigarety jsou pro ni také tabu, ale díky nim se paradoxně podívá každé léto k moři. „Kdybych kouřila, jako průměrný kuřák bych utratila asi 50 korun denně. Já si však dávám padesátikorunu každý den do kasičky a v létě si dopřeji dovolenou třeba v Turecku. Jezdím bez manžela každý rok se švagrovou a vždycky se na to těším,“ směje se Jarka s tím, že manžel jí to přeje a nežárlí. „Je to jen o důvěře,“ dodává. Manželovi se pro změnu nezamlouvá její sportovní aktivita a občas to dává najevo. Také nesouhlasil s plastikou prsou, kterou si Jarka chtěla nechat udělat. „Řekl, že ženská má být taková, jaká je,“ a zřejmě měl i obavu z případné operace,“ vysvětluje žena, pro kterou je pohyb i v důchodovém věku drogou.

V době, kdy na jídle nešetřila (vlevo)

Kliknutím zvětšete

Jarka v době, kdy sice už hubla, ale ještě byla cvalík.

Kromě chůze v přírodě, trénuje Jarka i doma u televize.

ČEŠI O OBEZITĚ: Názory veřejnosti v procentech:

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.