Brrr! Takto s námi cvičí mráz! Teploty spadnou až k -20 °C | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Brrr! Takto s námi cvičí mráz! Teploty spadnou až k -20 °C

 (Aha! – Karel Kopáč)

V Česku kraluje ledový vzduch, který k nám dorazil přímo ze Sibiře. Teploty přes den se pohybují v nížinách okolo minus pěti, v noci však při jasné obloze klesají až k minus sedmnácti. O víkendu by ale teploty na horách měly spadnout až k minus 20 stupňům, a to už je pořádná zima! Co s námi ale mrazivé teploty, na které nejsme zvyklí, vlastně dělají? Jak působí mráz na člověka, který se nepohybuje?

Po 10 minutách
Po několika minutách na mrazu se cévy stahují a začínáme se třást. Mnohem méně se prokrvují sliznice v nose a krku, což se projevuje pálením. Minimální vzdušná vlhkost způsobuje, že kůže a sliznice vysychají.

Po 15 minutách
Při teplotách nižších než +8 °C se pokožka nedokáže zásobovat tukem a ve svrchní vrstvě se tvoří trhliny. Člověk nevydrží stát a reflexivně se snaží zahřát pohybem. Když může, zachumlá se ještě víc do kabátu nebo do šály.

Po 22 minutách
Teplo se stahuje k vnitřním orgánům a i zdravému člověku začíná být pořádná zima na okrajové části těla, jako jsou nohy a ruce. Nechráněným místům, jako jsou nos a uši, hrozí počáteční omrzliny. Pociťujeme svědění, pálení až bolest, postupně ale přestáváme prsty úplně cítit. Až 30 % tepla uniká nekrytou hlavou, do mrazu si tedy vždy vezměte čepici.

Po 38 minutách
Na nekrytých místech se objevují svědící červená místa, která signalizují omrzliny prvního stupně. Člověk už nedokáže kontrolovat svůj třes. Přidává se necitlivost nohou a konečků prstů. Kvůli vysušeným dýchacím cestám nás »bolí« i dýchat. Postupně se začínáme cítit otupělí a ospalí, chceme se schoulit do klubíčka a spát. Hrozí umrznutí!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.