Na Haiti hrozí nejhorší epidemie v dějinách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na Haiti hrozí nejhorší epidemie v dějinách!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zemětřesením postižené Haiti stihne další katastrofa! Osm dní po otřesech půdy, které smetly z povrchu tisíce příbytků a vyžádaly si nejméně 200 tisíc lidských životů, hrozí vypuknutí rozsáhlé epidemie – zřejmě největší v dějinách lidstva.

Největší hrozbou je pro čtvrt milionu raněných šíření nebezpečných nemocí. Těla tlející v troskách, prach, špína, zamořená voda, která se nedá pít. Haiti se stává semeništěm infekcí. Kvůli bakteriálním infekcím, včetně sněti nebo tetanu, museli lékaři mnohým postiženým amputovat končetiny. „Už jsme provedli desítky amputací,“ říká americká lékařka Diana Lardyová. Podmínky jsou přitom katastrofální, chybějí léky, anestetika, místo dezinfekce se ke sterilizaci nástrojů používá vodka.

Amputovali mi nohu... Jak teď bez ní přežiju?

„Co budu dělat? Jak se mi samotné podaří přežít jen s jednou nohou,“ ptá se Ticia Vital (19), které v nemocnici v Port-au-Prince právě amputovali nohu. Dívka amputaci odmítala dva dny. Když měla ránu plnou červů, svolila. V drsných podmínkách, které na Haiti panují, se totiž bez končetiny přežívá jen stěží.

Kliknutím zvětšete

Přečkali zemětřesení. Teď mohou zemřít na tyhle choroby!

Kliknutím zvětšete

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.