Atentátník Agca: Postřelil papeže, dnes jde na svobodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Atentátník Agca: Postřelil papeže, dnes jde na svobodu!

Atentátník Agca.
Atentátník Agca. (ČTK)

Byl atentát na papeže Jana Pavla II. v květnu roku 1981 jen činem šílence, nebo ho zosnovala sovětská tajná služba, jíž se nelíbila papežova podpora tehdejšího disentu ve východní Evropě? To se pořád neví. Možná nové světlo do věci vnese atentátník Mehmet Ali Agca (52) po dnešním propuštění z tureckého vězení.

V osudný den jel papež při audienci na Svatopetrském náměstí v otevřeném automobilu a rozmlouval s lidmi. Pozvedl do výšky dítě a vrátil ho rodičům, když ho zasáhly tři kulky do břicha a do ramene. Agca prý kvůli onomu dítěti nemohl pořádně zamířit.

Papež pak byl operován. Atentátník byl zadržen okamžitě po činu a odsouzen na doživotí. Jen pár dnů po atentátu papež Agcovi veřejně odpustil a navštívil ho posléze i v cele. Na papežovu žádost udělil italský prezident Agcovi v červnu 2000 milost. Z Itálie Agca odletěl do Turecka, kde byl ihned zatčen kvůli vraždě novináře. Trest smrti za tuto vraždu byl později zkrácen. Nakonec se rozhodlo o jeho dnešním propuštění.

Co Agca řekl o atentátu:

● Nejdříve tvrdil, že jednal sám (považoval papeže za vůdce křížové výpravy proti islámu). Pak tvrdil, že si ho najala bulharská tajná služba. Ta údajně jednala z pověření sovětské tajné služby. Nakonec Agca tuto verzi popřel.

● Před pěti lety z vězení prohlásil, že „bez pomoci některých kněží a kardinálů by útok nikdy nemohl provést“.

● Nedávno řekl, že chce ve službách americké CIA řídit hon na Usámu bin Ládina.

● Loni Agca vyjádřil přání setkat se s papežem Benediktem XVI. a být pokřtěn na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, kde předchozího papeže postřelil. Na katolickou víru prý přestoupil v roce 2007.

V roce 1989 ho ve vězení navštívil i Jan Pavel II.

Papež chvíli po atentátu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.