7 nejprudších jedů v Česku! Možná je máte i vy doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

7 nejprudších jedů v Česku! Možná je máte i vy doma!

Požití většiny jedů se v první fázi projevuje jako obyčejná bolest břicha.
Požití většiny jedů se v první fázi projevuje jako obyčejná bolest břicha.

Všude kolem nás je spousta jedů, které mohou způsobit otravu a následnou smrt. Vždycky je dobré vědět, na co si dát pozor, co nejíst, čemu se vyhýbat. Některé druhy jedů vás možná až překvapí tím, v čem všem jsou obsaženy. A abyste měli jasno a nemuseli se bát, přináší vám Nedělní Aha! seznam nejnebezpečnějších látek, na které můžete u nás narazit. Dávejte na sebe pozor!

Jed i do koláče: KYSELINY

● Kde na ně narazíte: Někoho možná překvapí, že oblíbená rebarbora, ze které lidé dělají koláče a kompoty, je ve skutečnosti jedovatá, hlavně její listy. Ty obsahují několik druhů kyselin.

● Průběh otravy: Nevolnost, zvracení, bolest hlavy, krvácení, pálení v krku, problémy s močením, možná je i smrt. Především pro těhotné ženy jsou listy rebarbory velmi nebezpečné.

● Jak se bránit: Při vaření rebarbory je nutno sledovat, aby se do jídla nedostaly žádné listy. Při otravě je třeba uklidnit žaludek živočišným uhlím a odvést postiženého k lékaři.

Halucinace a smrt: ATROPIN, HYOSCYAMIN, SKOPOLAMIN

● Kde na ně narazíte: Stejný jed jako v rulíku je i v durmanu obecném. Na durman narazíte hlavně v nížinách a podhůřích, někdy i na zahradách.

● Průběh otravy: Jedy v durmanu fungují jako halucinogen, člověk touží po pohybu, nekontrolovatelně se směje ničemu, má těžké halucinace. Pak přichází apatie, ochablost a někdy i smrt.

● Jak se bránit: Je třeba vyvolat zvracení a vyhledat lékaře.

Něžná jarní květinka: GLYKOSIDY

● Kde na ně narazíte: Na první pohled krásná a něžná jarní květina konvalinka je ve skutečnosti velmi jedovatá. Obsahuje látky ovlivňující srdeční činnost.

● Průběh otravy: Nevolnost, zvracení, průjem, zvýšené močení, omámenost, křeče, u lidí nemocných na srdce mohou nastat vážné komplikace.

● Jak se bránit: Jed je obsažen v celé rostlině, v případě požití je nutno dopravit postiženého k lékaři.

Smrtelná houba: AMANITIN

● Kde na něj narazíte: Jde o jed obsažený v muchomůrkách, hlavně v zelené a bílé. Ty rostou po celé Evropě a Severní Americe.

● Průběh otravy: Malátnost, bolení hlavy, závratě, nevolnost, bolesti žaludku, zvracení, silný průjem, selhání jater a ledvin. Bez léčby postižený umírá maximálně do 12 dnů. Smrtí končí 50 % otrav.

● Jak se bránit: Protijed neexistuje, pokud se otrava nezachytí hned na začátku, jedinou možností je transplantace jater čí ledvin.

Nebezpečná záměna: TROPANOVÉ ALKALOIDY

● Kde na ně narazíte: Tropanové alkaloidy jsou obsaženy v rulíku zlomocném, rostlině, která je na našem území hojně rozšířena, především na pasekách a krajích lesa. Používá se i jako halucinogenní droga. Rostlina je jedovatá celá, od kořínku až po bobule.

● Průběh otravy: Sucho v ústech, problémy s mluvením, rozšířené zorničky, zrudnutí kůže v obličeji, zrychlené dýchání, neklid, halucinace, amok, následně apatie, únava, ochablost a nízký krevní tlak. Bez lékařské pomoci přichází kóma a smrt.

● Jak se bránit: Nebezpečné jsou hlavně plody, které se dají zaměnit za nějaké jedlé rostliny. Při požití je nutno vyvolat zvracení, podat živočišné uhlí a okamžitě dopravit k lékaři.

Nejenom bolest hlavy: KONIIN

● Kde na něj narazíte: Koniin, stejně jako několik dalších alkaloidů, je obsažen v bolehlavu plamatém, velmi rozšířené rostlině, na kterou narazíte prakticky v každém příkopě. Otrávit se můžete i intenzivním voněním ke květům.

● Průběh otravy: Nejprve působí povzbudivě, v další fázi začne blokovat míchu a prodlouženou míchu, přichází obrna kosterního svalstva a zástava dechu.

● Jak se bránit: I při požití malého množství je nutno vyvolat zvracení a vyhledat lékaře. Ten podá projímadla, živočišné uhlí a stimulanty na omezení účinků jedu.

Krása, která zabíjí: RICIN

● Kde na něj narazíte: Smrtelně jedovatý ricin je obsažen v rostlině zvané skočec obecný, která pochází z Afriky, ale momentálně je rozšířena prakticky po celém světě. U nás je často k vidění jako okrasná zahradní rostlina. Jed je obsažen v semenech, smrtelná dávka je už pět kousků.

● Průběh otravy: Symptomy podobné chřipce, bolesti hlavy, pálení v ústech, zvracení, průjem, vnitřní krvácení, selhání jater a ledvin. Smrt nastává asi po 4 – 7 dnech, smrtelných je cca 50 % případů.

● Jak se bránit: Pokud se otrava nezachytí hned na začátku a dojde k poškození jater, nezbývá než je transplantovat.

VAROVÁNÍ Redakce Aha!: důrazně varuje před úmyslným použitím a zneužitím všech uvedených látek!

foto Profimedia.cz, ara


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.