Mráz zastudí Česko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Mráz zastudí Česko!

Poradím vám, co se závějemi...
Poradím vám, co se závějemi... (Aha! – Václav Nekvapil)

Sotva jsme se vyhrabali ze sněhových závějí, budeme bojovat s velkými mrazy. Ty podle meteorologů vydrží minimálně do 24. ledna. V horských oblastech noční teploty klesnou až k minus 15 stupňům, přes den se běžně dočkáme šesti stupňů pod nulou. Meteorologové varují i před špatnými a zdraví škodlivými rozptylovými podmínkami.

Vytrvalý mráz potrápí lidi s vysokým krevním tlakem, seniory a děti. „Těmto skupinám obyvatel nedoporučujeme ráno a večer vycházet z tepla domovů. Děti do pěti let by se neměly venku zdržovat déle než půl hodiny,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Ta také varuje před špatnými rozptylovými podmínkami a smogem, který souvisí s velkou oblačností. „Inverzní charakter počasí může negativně působit na kardiaky a osoby s nemocemi dýchacího ústrojí. V místech s déletrvající mlhou mohou pociťovat zvýšenou zátěž také psychicky labilní jedinci. Koncentrace prachu v ovzduší bude velká, proto rozhodně nedoporučuji dlouhé procházky nebo sportovní aktivity ve městech,“ dodala Honsová.

Jak na omrzliny:

Myslíte si, že k omrzlinám můžete přijít jen v opravdu silných mrazech? Tak to se mýlíte. I teploty kolem 4 °C vás mohou ohrozit. Stačí, že zůstanete venku déle, než jste předpokládali, nebo třeba zabloudíte na horské túře. Obzvlášť ohroženy jsou malé děti. Ty se často ráchají ve sněhu a chodí v mrazu v mokrém oblečení. Jaká je první pomoc při tomto druhu poranění?

Ať si ptáčci smlsnou:

Škody za miliony

Kalamita, která se v uplynulých dnech přehnala přes Česko, nás vyjde pěkně draho. Jen úklid sněhu na železnici bude stát přes 20 milionů korun, odklízení dálnic a rychlostních komunikací na dalších 80 milionů! Na likvidaci sněhové nadílky na kolejích se podílelo přes pět tisíc lidí, takže většina peněz padne na mzdové náklady a náklady na mechaniku. Silničáři museli o víkendu a v pondělí obstarat více než 280 tisíc kilometrů silnic. A kolik posypové soli spotřebovali? Na 15 tisíc tun! Pojišťovny navíc hlásí stovky pojistných událostí, nejvíc jich je na Moravě. „Operátoři České pojišťovny už od pátku evidují přes 150 škod, které způsobilo sněžení v kombinaci s mrazy. V následujících dnech očekávají pojistné události za několik desítek milionů korun,“ řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Nejvíce případů je podle něj z Hodonínska, Brněnska, Novojičínska a Vyškovska. V Česku napadlo od pátku až 50 centimetrů sněhu. Pod jeho tíhou i nadále padají stromy, jsou uzavřeny silnice a stovky domácností jsou bez elektřiny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.