Vrah z Kmetiněvsi: Čistý trestní rejstřík, nová holka i práce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vrah z Kmetiněvsi: Čistý trestní rejstřík, nová holka i práce!

Z tohoto ústavu ho za týden pustí.
Z tohoto ústavu ho za týden pustí. (Aha! – Martin Pekárek, reprofoto TV Nova)

Před šesti lety brutálně zabil, za týden bude na svobodě i s čistým trestním rejstříkem. A to i přesto, že mu lékaři diagnostikovali sadismus. Navíc si v ústavu, kde pobýval, vydělal i nějakou tu korunu, takže půjde do nového života s našetřenými penězi. A s novou holkou, se kterou chodí. Takový je příběh Robina (nyní 19), vraha z Kmetiněvsi, který ubodal a pak znásilnil spolužačku Barborku (†13). Jeho příběh pobuřuje celý národ. Má právo na normální život, nebo ne?

Robin strávil poslední tři roky ve výchovném ústavu v Praze. Jeho ředitel Patrik Matoušů se návratu Robina do společnosti nebojí. „Obavu až takovou nemám,“ tvrdí. Lidé z Kmetiněvsi, kde mladík zabíjel, mají jiný názor. „Je to hrozivé. Snad se tu neobjeví, to by nedopadlo dobře,“ řekla Aha! v Kmetiněvsi mladá maminka, která se bála zveřejnit své jméno. Robin se tam ale asi nevrátí. Podle Matoušů si hledá v Praze podnájem a má i práci číšníka.

Lidé se pozastavují nad tím, že Robin bude za brutální vraždu už po šesti letech na svobodě, a navíc bude mít čistý trestní rejstřík. Barborku zabil jako nezletilý, a tak na to má ze zákona právo. „To je úplná neúcta k rodičům Barborky! Ten kluk má prý jiný jméno, a když má i čistý rejstřík, tak může být v pohodě,“ rozčiluje se další obyvatel Kmetiněvsi Petr.

Je vůbec Robin pořád nebezpečný? Ředitel Matoušů si myslí, že ne, mladíkovi věří i jeho sexuolog Slavoj Brichcín. „Každý člověk spolupracující se zdravotníky má předpoklady stát se společensky nenápadným. A neohrožujícím,“ řekl v ČT. Jiný názor má psycholog Karel Netík, který se s Robinem setkal po vraždě: „Je velmi pravděpodobné, že se opět objeví tedy to puzení k těm nějakým aktivitám.“ Robin už navíc nemusí pobírat léky, je jen na něm, jak se rozhodne. Lidé z Kmetiněvsi teď chtějí sepsat petici, která bude bojovat za změnu zákonů. „Znepokojuje nás, že člověk, který spáchal takový závažný trestný čin a je takto nemocný, se vůbec dostane ven a nemusí být pod dohledem,“ řekl starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil. Jisté je jedno – ať se Kmetiněveským podaří zákony změnit, nebo ne, Robin bude už za chvíli na svobodě...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.