České trumfy ve světě: Závodní výtahy i špendlíky na brouky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

České trumfy ve světě: Závodní výtahy i špendlíky na brouky!

 (Pega Hoist, ara)

Minulý týden byl v arabském emirátu Dubaj slavnostně otevřen nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa (Chalífova věž). Toto 828 metrů vysoké monstrum v sobě skrývá tisíce bytů, kancelářských prostor, obchodních center, tělocvičen a dalšího. Zajímavé na téhle věži je ještě jeden fakt – nevyrostla by tak rychle, nebýt šikovných českých ručiček. Výtahy, které totiž dopravovaly materiál na vrchol stavby, byly speciálně vyrobené v Pardubicích. Musely být superrychlé a jen pardubičtí si s jejich výrobou poradili. A to není všechno, čím se Češi ve světě prosazují, byť o tom u nás doma zpravidla ani nevíme.

..

1. Závodní výtahy: Pardubice

Největší problém, který stavitelé Chalífovy věže během procesu výstavby měli, se týkal rychlosti stavby. Představte si, že byste měli do nejvyššího patra budovy, jejíž výška je bezmála jeden kilometr, vyjet klasickým stavebním výtahem, jak ho známe z našich staveb. Nebo dokonce vyběhnout pěšky! Jediným řešením byly superrychlé nákladní výtahy, které pro dubajského investora vyrobila pardubická firma. Nebýt 16 stavebních výtahů z Česka, stavba by se prý prodloužila o několik let!

2. Mucholapky: Židlochovice

Dalším významným exportním výrobkem jsou překvapivě mucholapky. Jedná se totiž o zcela specifický český výrobek, který je po celém světě již velmi rozšířen. Firma ze Židlochovic vyrábí mucholapky jako na běžícím páse a stejně stále nestačí uspokojit poptávku. Další čtyři firmy jsou v Německu, respektive v Polsku, další tři jsou v Koreji a v Číně, ovšem nejkvalitnější mucholapky pocházejí právě ze Židlochovic. Fígl je prý v tajné receptuře, která zajišťuje, že lepidlo na vzduchu netvrdne.

3. Superplechy pro superloď: Vítkovice

Ještě nedávno to byla největší dopravní luxusní loď světa. Dnes již sice není největší, ale rozhodně patří k nejluxusnějším. Řeč je o Independence of the Seas, plovoucím městě, které brázdí světové oceány s téměř šesti tisíci tunami lodních plechů pocházejících z vítkovické ocelářské firmy. To je asi čtvrtina všech plechů použitých při stavbě. Většina z těchto plechů byla použita na životně důležitý lodní kýl, kde je zatížení největší.

4. Špendlíky na hmyz: Slavkov

Dalším českým výrobkem, který se používá na celém světě, je pro většinu lidí neznámý entomologický špendlík. Pro toho, kdo neví, o co se jedná: entomologický špendlík je vyroben z nerezových materiálů, prodává se v několika různých velikostech a jeho funkce je jasná. Sběratelé hmyzu jím připínají své exponáty. Vyrábějí se ručně a ty české jsou údajně nejlepší na světě. Vyrábějí se ve Slavkově i v Pardubicích.

5. Hokejové puky: Kateřinice

Malý kousek pryže, který honí po ledě hokejisté na celém světě, je také českou specialitou. Ve vesnici jménem Kateřinice v okrese Vsetín totiž sídlí firma, která je oficiálním výrobcem puků pro Mezinárodní hokejovou federaci. To znamená, že se s puky z této firmy hrají všechna oficiální utkání a turnaje, které hokejová federace organizuje. Navíc puky z Kateřinic sviští po ledě i v NHL, kam ostatně směřuje až 60 % výroby. Hrát s českými puky se bude i na blížící se olympiádě v Kanadě. Snad přinesou našim barvám štěstí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.