Za kalamitu může tlaková níže Daisy - Česko pod sněhem - A bude hůř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Za kalamitu může tlaková níže Daisy - Česko pod sněhem - A bude hůř!

Takto vypadala dálnice D1, na kterou se odvážili jen opravdoví dobrodruzi.
Takto vypadala dálnice D1, na kterou se odvážili jen opravdoví dobrodruzi. (ČTK/ Luboš Pavlíček, Roman Vondrouš, Václav Šálek, Igor Zehl)

Předpovědi meteorologů se vyplnily… Od včerejších ranních hodin sněží a sněží. Na některých místech Česka napadalo během dne téměř půl metru nového sněhu.

Meteorologové vydávali výstrahu za výstrahou, ve městech zasedali krizové štáby kvůli kalamitě, na silnicích to vypadalo spíš jako na sibiřské magistrále, pro kamiony se uzavřely hraniční přechody. Jenže tohle sněhové peklo jen tak neskončí! Nové předpovědi tvrdí, že sníh se posype až do úterka. A odkud se tahle bílá nadílka vzala? Do střední Evropy ji přinesla tlaková níže pojmenovaná Daisy.

I tohle včera způsobilo počasí v Česku

  • Hustě sněžit začalo na celém území už v půl páté ráno.
  • Ve Zlíně a v Ostravě vyhlásil krizový štáb kalamitní stav.
  • V pražských Kobylisích sypač při couvání zranil chodce.
  • Železničáři vyhlásili pohotovost.
  • Dálnice D1 mezi Olomoucí a Ostravou byla kolem 320. km kvůli několika nehodám na dvě hodiny uzavřena v obou směrech. I na dalších místech republiky museli policisté řešit stovky nehod.
  • Při odklízení sněhu v Třešti na Jihlavsku zkolaboval a vzápětí zemřel muž (+64).
  • Odlety z Ruzyně se zdržely kvůli rozmrazování letadel.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Předpověď na víkend
Celý víkend zůstane zatažená obloha, ze které se budou sypat sněhové vločky v takové síle, že po oba dva dny zůstane ležet 10 centimetrů a v noci až 15 centimetrů. „Sněžit bude až do úterý. V maximech zůstane ležet 60 centimetrů sněhu na Moravě a 50 centimetrů v Čechách,“ řekla Aha! Dagmar Honsová z Meteopressu. Teploty se budou přes den pohybovat mezi – 2 až – 6 stupni, ale na Moravě vystoupí až k nule, takže tam hrozí ledovka. Meteorologové také varují před čerstvým větrem, který způsobí jazyky a závěje.

Kdy to skončí?
I tato na naše poměry neobvyklá polární pohádka se musí jednou rozpustit! „Skončí to úterkem. Přijde slunečno, ale čekají nás také větší mrazy. V noci -16 a přes den -5,“ slibuje meteoroložka Honsová.

Trolejbusy museli tlačit
Řidiči Brněnského dopravního podniku doslova »dojeli« na letní gumy.Vozy se zastavily pod jedním z největších kopců v Brně. Za sebou jich zůstalo dopoledne »viset« hned dvanáct. „Když sešlápnu plyn, stojím na místě“, řekl Aha! jeden z řidičů, kteří postávali bezradně u svých strojů. Není divu, trolejbusy totiž nemají zimní obutí. „Je to neskutečný, nechápu, jak si s tímhle vůbec dovolí převážet lidi“, rozčiloval se jeden z cestujících Karel Neumann.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.