Nový jedinečný kardiostimulátor - Pomáhá předejít mozkové mrtvici! Data posílá přes satelit rovnou lékařům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nový jedinečný kardiostimulátor - Pomáhá předejít mozkové mrtvici! Data posílá přes satelit rovnou lékařům

Velikost: 53 x 44,5 x 6,5 mm 
Váha: 25 gramů 
Cena: 45 až 135 tisíc Kč
Velikost: 53 x 44,5 x 6,5 mm Váha: 25 gramů Cena: 45 až 135 tisíc Kč (Aha! – D. Černovský)

První dva pacienti – žena (55) a muž (70) – dostali včera speciální kardiostimulátor, který nejen »hlídá« jejich srdce, ale zároveň dohlíží na jejich bezpečnost. Tím snižuje riziko komplikací, které pacientům hrozí. Jde zejména o cévní mozkovou příhodu.

Přístroj navíc neustále monitoruje a zaznamenává informace o pacientově srdci a umožňuje jejich dálkový satelitní přenos přímo do nemocnice, kde je lékař vyhodnotí a může okamžitě upravit léčbu. Mrtvice totiž není jedinou komplikací, která pacientům hrozí. „Rizik je celá řada. Třeba zhoršení srdeční funkce ve smyslu nižší výkonnosti,“ uvedl lékař Libor Kameník z kardiologického oddělení interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Další výhodou novinky je delší životnost. „Z pěti až deseti let se prodlužuje na dvanáct až sedmnáct let, což je výhodné zejména u mladších pacientů,“ doplnil doktor Kameník.

Operace první pacientky včera trvala jen půl hodiny. „U pacientky jsme po devíti letech provedli výměnu původního kardiostimulátoru. Tento výkon je tak již relativně jednoduchý,“ vysvětlil operatér Libor Kameník.

Co přístroj dělá?

Kardiostimulátor hlídá chod pacientova srdce a elektrickým výbojem dokáže obnovit jeho správný rytmus. Při zátěži dokáže rytmus zrychlit, aby srdce stačilo potřebám organismu. Lidem s opakovanými zástavami zachraňuje život a přidává jim mnoho let kvalitního žití. Vkládá se pod kůži prsního svalu pod klíční kostí. Se srdcem je spojen elektrodami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.