Zamrzlo vám auto? Co teď? A další rady pro motoristy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zamrzlo vám auto? Co teď? A další rady pro motoristy!

 (Aha! – Daniel Černovský)

Teploty hluboko pod bodem mrazu znamenají velké nepříjemnosti i pro řidiče. Zamrzlý zámek od auta, zamrzlá voda v ostřikovačích, to jsou každodenní problémy, které musí řešit stovky řidičů. Přitom stačí jen málo a můžete těmto lapáliím předcházet nebo urychlit jejich řešení. Stačí mít jen vždy po ruce správný přípravek a nepodcenit počasí.

Zamrzlý zámek

Na jeho zdolání lze použít veškeré rozmrazovače na chemické bázi. Po aplikaci odemknete dveře do minuty. Cena těch nejlevnějších se pohybuje kolem 30 korun. Nezapomínejte mít přípravek vždy u sebe, protože v zamčeném autě je vám k ničemu.

Zamrzlé pohonné hmoty

Už od poloviny listopadu je na čerpacích stanicích k dostání nafta s nižším bodem tuhnutí, tzv. zimní nafta. Odolá teplotám až 25 stupňů Celsia. Proti zamrzání lze do nafty přidávat i zimní aditiva, jejich cena je kolem 200 korun.

Nemrznoucí kapalina

Patří jak do chladičů, tak do ostřikovačů. Spolehlivě vás pak ochrání i při nízkých teplotách. Ceny závisí na velikosti balení, ale většinou se vejdete do 100 korun.

Zamrzlé dveře

Můžete tomu předejít, když veškerá pryžová těsnění kolem dveří namažete glycerinem, jelením lojem nebo silikonovým olejem. Dveře vám pak půjdou vždy spolehlivě otevřít. Cena takových přípravků je kolem 100 korun.

Zatažená ruční brzda

V zimním období se množí i případy, kdy zamrzne zatažená ruční brzda. Lze tomu předcházet, když místo brzdy necháte zařazenou rychlost.

Sněhové řetězy

Ani zimní pneumatiky vás před hlubokým sněhem neochrání. Při cestách, zejména do vyšších oblastí, jsou pak sněhové řetězy často jedinou možností, jak pokračovat v cestě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.