Fisher poslem špatných zpráv! Šokující schodky rozpočtu: Za rok 2009 je shodek 195 miliard! V roce 2010 bude nejméně 175 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Fisher poslem špatných zpráv! Šokující schodky rozpočtu: Za rok 2009 je shodek 195 miliard! V roce 2010 bude nejméně 175 miliard!

Když se dva přou, třetí si ťuká na čelo. Asi tak se po včerejšku cítí premiér Jan Fischer.
Když se dva přou, třetí si ťuká na čelo. Asi tak se po včerejšku cítí premiér Jan Fischer.  (Aha! – Karel Kopáč, ČTK/Michal Doležal)

Včerejší odpoledne se neslo v duchu politických debat. Partii TV Prima navštívil premiér Jan Fischer, ve studiu Václava Moravce se pak utkali lídři nejsilnějších stran, Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD). A zatímco se přeli o tom, kdo z nich je zodpovědný za neutěšenou situaci české politické scény, svědomitý Fischer národu prozradil, že defi cit za rok 2009 byl skoro 200 miliard korun!

„Přibližně 30. prosince jsme uzavírali údaje se schodkem 195 miliard v roce 2009,“ řekl nešťastně premiér s tím, že je patrný vliv ekonomické krize. Podle původního plánu to přitom mělo být přesně pětkrát méně, tedy 38,1 miliardy korun… Letos, tedy na rok 2010, se díky balíčku úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty předpokládá deficit 163 miliard korun. Pozměňovacími návrhy, které prosadila levice na zachování platů státním zaměstnancům a dotace zemědělcům, ale deficit naroste o dalších 12 miliard (dohromady tak tvoří 175 miliard)! Poslanci ČSSD a KSČM pak chtějí na lednové schůzi Sněmovny předložit například i zvýšení mateřské, kterou Janotův balíček okleštil, na předešlou úroveň. „To je už pokus o demontáž rozpočtu, který Sněmovna schválila. Kdyby všechny ty návrhy prošly, znamenalo by to dalších 13 až 14 miliard korun schodku,“ hrozí se Fischer. V jiném televizním studiu si přisadil i Topolánek – podle něho je za vším »Pecinova guerilla, která nabourala Janotův balíček«. Podle Paroubka je to ale chyba ODS, která vládla až do loňského března. „Za poslední dva roky 300 miliard deficitu, být vámi pane předsedo, já bych se nesmál,“ spočítal to Paroubek oponentovi. A co to všechno znamená pro nás, které v letošním roce čeká třeba vyšší DPH anebo zdražení léků? Že se díky našim rozhádaným politikům i přese všechny balíčky nemusí ušetřit vůbec nic!

Co už levice prosadila:

➤ zachování platů státním zaměstnancům (6,7 miliardy Kč)

➤ dotace zemědělcům (1,5 miliardy Kč)

➤ navýšení příspěvku krajům na sociální služby (3,8 miliardy Kč)

sečteno podtrženo .....12 miliard Kč

Co chce levice ještě prosadit:

➤ zvýšení mateřské na původní úroveň

➤ zrušení poplatků u lékaře

➤ vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci

➤ vyplácení 13. důchodů ve výši 2400 Kč

Fischerův odhad ........13 –14 miliard Kč

Novoroční přání Mirka a Jirky!

I když se ve studiu České televi ze šéfové nejsilnějších stran téměř dvě hodiny nedokázali na ničem dohodnout, jisté sympatie mezi nimi jsou! „Já jsem se ptal předsedy, jak se má miminko. Oba jsme si pořídili v pokročilém věku malé děti. Je to radost i starost,“ zaskočil všechny Topolánek. A na závěru diskuse si zavilí oponenti dokonce popřáli vše nejlepší do nového roku. „Hodně zdraví, protože politika na něj útočí, a aby měl čas na výchovu dítěte,“ vzkázal Jirkovi Mirek. „Vám také klid a rodinnou pohodu, to je základ pro dobrý pracovní výkon,“ začal zdvořile Jirka, ale pak si neodpustil jízlivý dovětek: „Hodně zdraví a toho štěstí trochu méně…“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.