Pozor na vánoční hvězdu: Způsobuje záněty očí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor na vánoční hvězdu: Způsobuje záněty očí!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vánoční hvězda patří v posledních letech k nejoblíbenějším okrasám svátečně vyzdobených domácností. Nejzajímavější na této exotické krásce je způsob jejího pěstování i to, že je jedovatá!

 

Co jste možná o vánoční hvězdě nevěděli:

Rostlina pochází z Mexika. Vánoční hvězda je proslulá krásným zbarvením svých listů, které obklopují malé květy. Barva listů je od červené přes lososovou až po bílou.

Vánoční hvězda vytvoří v prosinci požadované barevné listy jen tehdy, pokud nemá na podzim po dobu dvou měsíců dostatečný přísun světla. Proto zahradníci rostlinu denně přikrývají na dobu 14 hodin papírovou krabicí nebo dostatečně velkou nádobou, která nepropouští světlo.

Pokud máte doma domácí mazlíčky a malé děti, uchovávejte rostlinu mimo jejich dosah. Bílá šťáva, která vytéká například ze zlomených listů, je jedovatá. „Pokud si ji dítě přenese do očí nebo na jiné sliznice, může způsobit velké alergické reakce, jako jsou puchýřky nebo záněty v očích, které jsou nejvážnější. Oči je nutné začít hned vyplachovat čistou nebo borovou vodou,“ potvrdil přední český odborník na toxikologii RNDr. Jaroslav Klán.

Pokud chcete, aby vám vánoční hvězda kvetla co nejdéle, dopřejte jí světlé a poměrně teplé místo s teplotou lehce nad 17 °C, s vyšší vlhkostí vzduchu a bez průvanu. Při nižších teplotách nachladne a opadávají jí listy. Má ráda vydatnou každodenní zálivku, ale nesmí stát ve vodě.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.