Objev českých vědců: Lék na AIDS | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Objev českých vědců: Lék na AIDS

Sloučenina boru, vodíku, uhlíku a kobaltu nabourává modro-zelenou bílkovinu viru HIV, díky níž se virus může množit
Sloučenina boru, vodíku, uhlíku a kobaltu nabourává modro-zelenou bílkovinu viru HIV, díky níž se virus může množit (AV ČR)

Češi přišli na způsob, jak zastavit AIDS. Výzkumný tým Akademie věd ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a univerzitou v Heidelbergu vytvořil sloučeninu, která zamezuje množení viru HIV.

Vývoj léku je zatím otázkou příštích let, přesto přináší objev výrazný pokrok v celosvětovém boji proti AIDS. „Máme v ruce sloučeninu, která má potenciál stát se lékem proti AIDS,“ potvrdila pro server Novinky.cz Pavlína Řezáčová z Ústavu organické chemie AV ČR.

Léky, které dokážou zamezit množení HIV v těle, sice existují, virus se jim ale umí přizpůsobit a stane se vůči nim odolný. Nemoc AIDS se dále rozvíjí.

„Bohužel nevíme, jestli se nedokáže virus přizpůsobit i této látce. Co víme, je, že působí proti rezistentům, které dnes existují. Vzhledem k tomu, že se tato látka váže zcela jiným mechanismem než všechny doposud známé, předpokládáme, že by rezistenci způsobovat nemusela,“ doplnila vědkyně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.