Smutek a nářek pozůstalých | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smutek a nářek pozůstalých

Před diskotékou »Chromý kůň« lidé zapalují svíčky a přinášejí sem květiny.
Před diskotékou »Chromý kůň« lidé zapalují svíčky a přinášejí sem květiny. (EPA)

Do márnice v ruském Permu se včera sjížděly desítky truchlících. Nelehký úkol čekal především rodiče mladých lidí. Přišli o své nejdražší a teď měli identifi kovat jejich těla, často zohavená takřka k nepoznání. Podle údajů ruských agentur si požár na ruské diskotéce »Chromý kůň«, který vypukl 5. prosince v časných ranních hodinách, vyžádal už 115 obětí. Dnešek vyhlásil ruský prezident Medveděv jako národní den smutku.

K místu neštěstí přinášeli až do dnešního rána lidé stovky květin. První pohřby obětí se uskutečnily v neděli v permské katedrále. Uctění památky zesnulých probíhalo celý den.

Měl to být večírek roku. Známý klub slavil 8. narozeniny a v Permu, metropoli Uralu, který má jeden milion obyvatel, se na párty vypravilo 250 lidí. Po večeři byla zábava v plném proudu. Tancovalo se. Slavilo se. A pak to přišlo. Ve dvě ráno za zvuků písně skupiny Queen „We Will Rock You“ byly zapáleny tři ohňostroje. Oheň z nich přeskočil na strop klubu. A začal se během několika sekund šířit dál. Zábava se změnila v horor. Lidé začali utíkat k jedinému východu. Všude byl slyšet křik a nářek ušlapaných, kterých byly desítky. „Umělá plocha spadlá ze stropu mi škvařila kůži. I přesto jsem ale utíkal, jinak bych nepřežil,“ popisuje situaci jeden z návštěvníků diskotéky Denis Michajlov.

Přes hustý, dusivý oblak dýmu nebylo téměř nic vidět. Zranění lidé padali bolestí k zemi. Záchranáři museli u východu překračovat desítky mrtvých těl. Všichni byli ušlapáni davem.

Policie krátce po neštěstí zatkla čtyři lidi, včetně majitele klubu Anatolije Saka.

Ten i přes četná upozornění nevybavil klub tak, aby splňoval bezpečnostní normy. Ruský prezident Medveděv žádá pro viníky nejvyšší trest. Hrozí jim až 7 let vězení.

Jak došlo ke katastrofě?

2.02 Tancuje se a volí se Miss parketu.

2.03 Od zapálených ohňostrojů chytne strop, oheň se rychle šíří.

2.05 Hosté prchají ven. Propuká panika. Snaží se otevřít další dveře. Nejde to.

2.10 Ti, kteří stihli vyjít ven, si rychle strhávají spálené oblečení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.