Polská zoo »chová« lidi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Polská zoo »chová« lidi!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zoologická zahrada v polském hlavním městě získala exemplář, kterým se nemůže pochlubit nikdo jiný na světě. Začala totiž chovat lidi. Vedení zahrady usoudilo, že mnoho Poláků netuší, jak moc jsou si lidé a zvířata příbuzní. Proto si pořídilo lidský pár, který v oděvech a podmínkách doby před 20 000 lety připomíná lidstvo v jeho počátcích.

Zoo nikoho nediskriminuje, a tak je v kleci k vidění lidský samec i samička. Trochu to připomíná věznění primitivních lidí v sci-fi filmu Planeta opic, ale historicky je prý vše naprosto věrohodné. Muž i žena mají špinavé vlasy a jsou oděni v sepnuté zvířecí kožešiny. Z kůže mají i boty. Pro moderní ochránce zvířat je to malý šok, ale jeskynní člověk si těžko mohl dojít do obchoďáku pro tričko a džíny. V chladném listopadovém počasí oběma teplá kožešina přijde víc než vhod. Ti »divoši« jsou totiž až moc navyklí na ústřední topení. Lidského samce ztvárňuje barman Zbigniew Zych (24), samici pak studentka Magdalena Górska (18). Té je podle vlastních slov zima i v kůži. A to má štěstí, že není víc odhalená.

„Ženy z této doby jsou většinou zobrazovány se zahalenými ňadry, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti pravděpodobně nikdy nebylo,“ říká historik Aleksander Dauksewicz, který u klece podává odborný výklad. Jeskynní ženu prý přioděli moderní tvůrci. Naštěstí pro obyvatele lidského výběhu, je poučná atrakce v provozu jen od 10 do 16 hodin. Pak se Magdalena vrací ke skriptům a Zbigniew k rozlévání alkoholu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.