Pozvánka na výstavu pohádkových kostýmů: Tohle nosily princezny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pozvánka na výstavu pohádkových kostýmů: Tohle nosily princezny!

Z filmu: S čerty nejsou žerty
Z filmu: S čerty nejsou žerty (Aha! – Alexandr Malachovský)

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy otevřelo druhou část výstavy pohádkových kostýmů. K vidění je do konce února téměř sto kostýmů z dvaceti známých českých pohádek.

Hrátky s čertem (1956)

Kostýmy podle návrhů malíře Josefa Lady jsou tak specifi cké, že už si je dnes do pohádek z barrandovského archivu nikdo nepůjčuje. K vidění jsou šaty princezny Dišperandy, kterou hrála Alena Vránová. V pohádce se to hemží čerty a také se tam krásně nadává. Kde jinde dnes uslyšíte nadávky, jako je vohoňklacek, huba plechová, holota plesnivá, hňup smradlavá nebo křupan opelichanej.

Jak se budí princezny (1977)

V pohádce hraje roli princezny Růženky Marie Horáková, kterou dabovala Naďa Konvalinková. Zajímavostí je fakt, že si představitel prince Jan Hrušínský zlomil nohu, když se ve volné chvíli snažil dostat oknem do pokoje herečky Marie Horákové.

Princ a Večernice (1978)

Roli zlého čaroděje Mrakomora, který chce krásnou Večernici Libušku Šafránkovou získat pro sebe, hraje Radoslav Brzobohatý. Sídlo Mrakomora se nacházelo na hradě Krakovci u Rakovníka.

Panna a netvor (1978)

Strašidelná pohádka vyhrála první místo na Filmovém festivalu hororu ve Španělsku. Roli netvora si zahrál Vlastimil Harapes, který měl na obličeji hrůzostrašnou masku ze želatiny, laminátu a peří. Tu mu vyráběli podle sádrového odlitku jeho vlastní tváře.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.