Česko má 4. oběť prasečí chřipky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Česko má 4. oběť prasečí chřipky!

V České republice jsou nejčastěji nemocné děti a dospívající.
V České republice jsou nejčastěji nemocné děti a dospívající. (Profimedia.cz)

Prasečí chřipka má v Česku čtvrtou oběť. Muž (†56) zemřel v karlovarské nemocnici. Tři lidé podlehli přímo viru H1N1, jeden člověk, který jím byl nakažený, na leukemii. „Česko je na prahu chřipkové epidemie,“ řekl včera hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Zatím poslední zemřelý byl do nemocnice přijat ve čtvrtek. „Jednalo se o velmi těžce nemocného člověka, který měl řadu závažných diagnóz, kromě jiného byl kardiak,“ řekla mluvčí nemocnice Zdeňka Marková.

Počty nemocných podle hygieniků stále stoupají, epidemie zatím vypukla jen lokálně v několika krajích. „Převažuje pandemický kmen chřipky nad sezonním, přičemž nejvíc ho šíří školáci a mladí,“ uvedl Michael Vít. Počet respiračních onemocnění vzrostl za týden o 20 %, chřipek o 120 %. „Epidemie zasáhne celou Českou republiku určitě už teď, na začátku prosince,“ dodal Vít.

Zděšení: Virus H1N1 mutuje!

Odborníci v Norsku prý objevili mutaci viru prasečí chřipky A (H1N1), která by mohla být významná. Kvůli ní by totiž nakažení pacienti mohli mít ty »nejzávažnější příznaky« nemoci. „Mutace by mohla ovlivnit schopnost viru proniknout hlouběji do dýchacího systému, takže by mohla zapříčinit závažnější onemocnění,“ uvedl Norský ústav veřejného zdraví.

Zavřeli školu? Rodiče mají nárok na volno!

Rodiče dětí, jejichž školy se uzavírají kvůli hrozbě epidemie chřipky, mají nárok na dávku ošetřovného. A to i přesto, že jejich děti chřipka nenakazila. Ale jen ti, jejichž ratolestem není víc než 10 let. „Mají nárok na ošetřovné, pokud je důvodem onemocnění, karanténa dítěte či osoby, která jinak o dítě pečuje, nebo jiného člena domácnosti,“ vysvětlil Kamil Vařeka, mluvčí České správy sociálního zabezpečení. V případě uzavření by měla škola rodičům vydat potvrzený tiskopis. „Jmenuje se »Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení«,“ popsal Vařeka.

Tamiflu jen tak neseženete - Mají ho jen v Motole a na Vinohradech

Dvě lékárny v Praze, ve Fakultní nemocnici Motol a Fakultní nemocnici Královské Vinohrady prodávají od včerejšího poledne lék Tamiflu, antivirotikum určené pro léčbu těžkých virových nákaz včetně prasečí chřipky.

„Lék lékárny vydávají pacientům, kteří přinesou recept od svého lékaře,“ uvedla mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. Stejný postup zavedli i ve vinohradské nemocnici. V menších lékárnách, např. v Liberci nebo Brně, k dispozici už není. Nevydávávají ho ani jiné lékárny v Praze. „Zásilku očekáváme. Podle jejího objemu a vývoje situace stanovíme další využití, tedy uvolnění Tamiflu do volného prodeje,“ uvedla Petra Pekařová, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ministerstvo: Lék rozvážíme

Ministerstvo zdravotnictví i nadále Čechy uklidňuje: Rozvoz pandemických vakcín a antivirových léků Tamiflu a Relenza na všechna očkovací místa začal a bude jich dostatek. „V prvním závozu dostane praktický lékař 20 balení Tamiflu, dětský deset, lůžková zařízení do sto lůžek 50 balení, do 500 lůžek 100 balení a nad 500 lůžek 1000 balení. Specializovaná zařízení nad 500 lůžek dostanou také 50 balení Relenzy, která bude pro těhotné a těžší případy, kdy pacient nemůže dostat Tamiflu,“ upřesnil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Nejde o prevenci!

Lékaři upozorňují, aby lidé neužívali antivirové léky preventivně. „Jejich účinnost by klesla,“ dodal Sršeň.

Nakaženi jsou hlavně mladí

Nejvíc nakažených virem prasečí chřipky je mezi mladými lidmi. Od těch nejmenších, přibližně od 2 let věku, do 40 let. „V České republice kopírujeme výskyt onemocnění v celé Evropě, nejvíc nemocných je nyní ve skupinách od 6 do 24 let,“ uvedl Michael Vít. Ve světě zemřelo podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí už téměř 7500 lidí nakažených prasečí chřipkou. V Evropské unii zemřelo 613 lidí, v celé Evropě přes 700.

Při každém onemocnění by měl pacient vlézt do postele a vypotit se. „Jestliže už někdo má virózu, tak by ji měl vyležet. Ne vzít si lék a jít sportovat nebo např. tančit. To je nesmysl. I jednoduchá viróza může přinést komplikace, např. zánět srdečního svalu, ledvin, kloubů a podobně,“ říká primář Zdeněk Beneš.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.