Česko povolilo hromadné popravy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česko povolilo hromadné popravy!

Left 4 Dead 2
Left 4 Dead 2 (: http://www.electronicarts.cz/l4d2, http://www.l4d.com)

Vzduchem létající paže, hlavy, dolní končetiny a kusy páteře, všude okolo hektolitry krve, hořící lidská těla, děsivé útoky mačetou, sekyrou nebo motorovou pilou… Takovou zkázu přináší do Česka čtveřice Američanů.

I když se to možná nezdá, brutální čtyřka má sympatické poslání: má u nás vyvraždit agresivní a virem nakažené tisíce infikovaných obyvatel, které zákeřný vir změnil v agresivní tupé bestie.
A zatímco v Česku je povoleno vraždit je ve velkém, třeba v Austrálii kusy těl létat nesmějí a tamní oběti vrahů mají sotva desetinu krve, co ty zdejší.

Řeč samozřejmě není o ničem reálném. Nebojte se, Česko zažívá atak »neživých« pouze virtuálně. Vývojářská firma Valve totiž u nás vydává střílečku, hru Left 4 Dead 2. V ní čtveřice přeživších musí projít různými lokacemi – například bažiny, zábavný pouťový park a ulice New Orleans – a dostat se na místo evakuace. Že nepůjde o procházku růžovým sadem, je jasné hned od počátku. A krve bude stříkat opravdu dost.

Cenzura!
Až tolik, že zatímco u nás si hru prakticky může zahrát i nemluvně a sledovat efektní výbuchy vnitřností a veletoče končetin všeho druhu, australské zákony jsou přece jen přísnější a tamní cenzura rázně zasáhla. Aby firma hru vůbec mohla u protinožců prodávat, musela omezit násilí – tamní hráči tak useknuté hlavy nevidí, zastřelené postavy okamžitě mizí, krev mírně zhnědla a je jí podstatně méně. Australská vláda má obavy, že by se někdo po hře mohl opičit a vyzkoušet ji tak na někom živém.

Monstra se už valí!
A co všechno lze ve hře potkat? Ve vlnách se na hráče valí hordy útočníků, včetně speciálních – takřka nezničitelné monstrum Tanker, který dokáže vytrhávat z domů kusy zdí a vrhat je na pařmeny, jeho menší, slabší, ale o mnoho rychlejší kolega Charger, který obří prackou umlátí hráče k smrti, plačící čarodějnice Witch, jejíž »kruhy« by nikdo neměl rušit střelbou nebo nedejbůh baterkou, protože jinak rozpoutává svými drápy hotový masakr, dále sádelnatý Boomer, který vám neublíží, pouze všechny živé ohodí »šavlí« – a ta naláká další partičku zombíků. Existuje i jeho ženská varianta. Podívejte se sami ZDE.

Zaútočit může i zrůdička Smoker, která si nepozorného střelce přitáhne k sobě obrovsky dlouhým jazykem, nesmíme zapomenout ani na ultrarychlého skokana do dálky Huntera. V druhém pokračování přibyli kromě Chargera ještě zákeřný zakrslík Jockey, který odvádí lapeného přeživšího od jeho spoluhráčů a vede ho k masám infikovaných, či odporná chrlička smrtonosné kyseliny Spitter.
Od prvního dílu hra vůbec prošla obrovskou proměnou – jen ty děsivé stíny, které hráčova baterka nyní předvádí, hovoří za vše! – a fanoušci jedničky proto zahltili svými objednávkami obchody po celém světě.

Bude z vás zrůdička!
»Gameska« Left 4 Dead 2 je určená hlavně pro hraní po síti se skutečnými spoluhráči, kdo však nemá internet nebo se nechce hádat s živými bytostmi, tomu Left 4 Dead 2 přidělí tři počítačem řízené kolegy. A pozor! Není nutné hrát jen za přeživší čtyřku, jež ráda pronáší neskutečně vtipné hlášky – novinářku Rochelle, podvodníčka Nicka, automechanika Ellise a fotbalového trenéra Coache. Vlastníci hry totiž mohou zkusit i to, jak se žije v kůži takřka pekelných bytostí.
Na likvidaci nepřátel dostávají hráči ve dvojce spoustu nových zbraní – mimo klasických pistolí, brokovnic, sniperek a kulometů přijde na řadu vraždění pánvičkou, mačetou či kytarou.

Dnes všichni zemřou!
Akce je přísně kooperativní – kdo se rozhodne běžet dopředu a zabíjet na vlastní pěst, ten dlouho nepřežije. Hráči si postupně musejí pomáhat a léčit si navzájem své zranění. To vše se odehrává v pěti kampaních, které vždy tvoří uzavřený celek a jsou prezentovány jako film, takže na jejich začátku nás čeká vždy filmový plakát a na konci titulky včetně počtu zabitých.
První recenze Left 4 Dead 2 udělují dílu tvůrců legendární herní série Half-Life ta nejvyšší hodnocení a tak se zdá, že za chvíli se už bude opravdu všude zabíjet ve velkém. Čechům v tom pomohou i titulky, kterými je gameska přetékající atmosférou a napětím opatřena. Hru u nás vydává distributor Electronic Arts (EA), Tak vzhůru všichni do boje!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.