Výrobky, které klamou tělem - Čokoláda? Ne! Jen náhražka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Výrobky, které klamou tělem - Čokoláda? Ne! Jen náhražka

Výrobek, který se tváří jako čokoláda, nemusí ve skutečnosti vůbec žádnou čokoládu obsahovat.
Výrobek, který se tváří jako čokoláda, nemusí ve skutečnosti vůbec žádnou čokoládu obsahovat. (Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz, ara)

Kupujete čokoládu, nebo kakaovou polevu? Mažete si na chleba máslo, či roztíratelný směsný tuk? Před vánočními svátky berou Češi obchody útokem. Nakupují podle seznamu a obvykle nemají čas zkoumat složení výrobku. To je však chyba! Zákony přesně vymezují, jak se smí potraviny označovat.

Třeba právě čokoláda. Tímhle názvem může být označen pouze výrobek s 25 a více procenty kakaa. Jenže výrobci si rádi hrají na schovávanou. A tak v kornoutu s ledním medvědem není ledová čokoláda, ale ztužená lískooříšková pasta. Trojúhelníčky v charakteristické kulaté krabičce zase neobsahují tavený sýr, ale jen směs z rostlinného tuku. Nejde o podvod, jen o chytré využití lidské nepozornosti. Aha! vám přináší přehled nejobvyklejších výrobků, které vás už možná zmátly.

Rada Aha! Jak se nenechat napálit?
Vždycky si výrobek prohlédněte. U složení musí být napsáno, o co skutečně jde. Hledejte slova jako čokoláda, sýr, káva, máslo... Pokud je nenajdete, držíte v ruce náhražku.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.