Karel (76): Rakovinu mi zavinili doktoři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Karel (76): Rakovinu mi zavinili doktoři!

Karel si myslí, že za vznik rakoviny v jeho případě mohou lékaři.
Karel si myslí, že za vznik rakoviny v jeho případě mohou lékaři. (pro Aha! – Marek Hofman)

Peklem si v životě prošel Karel (76) z jižních Čech. Po těžkém úraze v dolech a se zlomenou páteří v mládí si myslel, že už ho nic horšího nemůže potkat. Pak ale přišla nemoc, která si nevybírá. A Karel tvrdí, že za rakovinu u něj mohou lékaři.

Před 27 lety prodělal vzácné onemocnění – tuberkulózu močových cest. Lékař, ke kterému chodil, mu tvrdil, že mu nic není. Až když udělal Karel humbuk, přišlo se na to, že má tuberkulózu. Půl roku se z ní pak léčil. Od té doby neměl s močením nikdy problém. Před 12 lety se ale následky pozdě léčené tuberkulózy dostavily. „Začala ze mne jít při močení krev a pálilo mne to. Tehdy jsem šel za doktorem a řekl jsem mu, co mi je. Byl odměřený a řekl mi, že jediná možnost je provést cystoskopii, což je metoda, která umožňuje prohlédnout močový měchýř zevnitř a odebrat i vzorky. A dodal, že se provádí při vědomí. Když jsem řekl, že bolestivý zákrok bez umrtvení nepodstoupím, odmítl se se mnou dál bavit,“ svěřuje se muž, který je dnes již v důchodu.

Dva roky nejistot

Další dva roky mu bylo chvíli lépe, chvíli hůř. Léčil se sám výtažkem z aloe. Když se bolest už nedala vydržet, šel k lékaři, tentokrát k jinému. Ten ho okamžitě poslal do nemocnice, kde mu nabídli cystoskopii – a samozřejmě s umrtvením. Ta bohužel ukázala, že v močovém měchýři je nádor. „Nádor byl naštěstí zapouzdřený, metastázy nebyly. Následovala operace. V den, kdy jsem šel pod kudlu, jsem přestal kouřit. A to přesto, že mně docentka v nemocnici řekla, že tato forma rakoviny z kouření není, že je řada lidí, kteří nikdy nekouřili, a na rakovinu umírají,“ vzpomíná po letech.

Bohužel u nás pracují i »Cvachové«

Osm hodin strávil na operačním sále, kde mu odstranili zasažený měchýř a provedli močový vývod. I když ho tento handicap částečně vyřadil z běžného života, po čase si zvykl. Hlavně že mu to zachránilo život. Nemusel podstoupit ani chemoterapii ani ozařování, ale užil si své. „Zavinili mi to lékaři. Bohužel u nás žijí, tak jako ve slavné Nemocnici na kraji města, kapacity, a pak ti »Cvachové«. Těch je bohužel dost. Jsou to takzvaní hádej, hádej hádači. Pak jsou ti skvělí a ti jsou nedocenění. Kdyby mi tehdy doktor Horáček udělal vyšetření a zjistil včas TBC, nemusel jsem z toho po letech dostat rakovinu. A kdyby mne tehdy další doktor neodbyl nabídkou cystoskopie bez umrtvení, mohlo vše dopadnout jinak. To mi ostatně řekl i jeden z lékařů při operaci,“ říká životem zkoušený muž.

Když překonal onkologické problémy, musel podstoupit náročnou operaci srdce, chlopně a bypass. „Život prostě není jednoduchý a stáří rozhodně není krásné. Ale co nadělám, klidně může být i hůř. Líp už totiž asi v mém případě bylo.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.