Dětská menu ve fast foodech - Odborníci: Spousta kalorií a soli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dětská menu ve fast foodech - Odborníci: Spousta kalorií a soli!

 (Aha! – Alexandr Malachovský)

Miluje vaše dítě svačinky ve fast foodech? Podle odborníku si koleduje o velké zdravotní potíže. Dětská menu, která lákají na barevné hračky, totiž obsahují velké množství kalorií, nezdravých nasycených tuků a soli. Zdravější variantu navíc nabízí jen řetězec Mc Donald´s.

„Nadměrný příjem soli může vést k potížím s ledvinami nebo s vysokým krevním tlakem. Velké množství cukru ve slazených nápojích zase vyvolává u dětí nadváhu a zvyšuje riziko zubního kazu,“ potvrzují odborníci z poradenského centra Výživa dětí. „Když už si děti jídlo v rychlém občerstvení dají, měly by pak svůj denní jídelníček doplnit dostatkem zeleniny a ovoce a také již ve stejný den nejíst například uzeniny nebo další tučná jídla,“ radí odborníci.

Happy Meal

Cena: 79 Kč
Složení: hamburger, hranolky, jahodový mléčný koktejl, hračka
Kalorická hodnota: 705 kcal
Hodnocení: Happy Meal představuje až 36,2 % doporučené denní dávky energie. V jedné porci dítě také sní polovinu denní doporučené dávky soli. Malý jahodový koktejl od Mc Donald‘s obsahuje 33 gramů cukru, což odpovídá 8 kostkám cukru

Zdravější Happy Meal

Cena: 79 Kč
Složení: Chicken Mc Nuggets 4 ks, zahradní salát, pomerančový džus
Kalorická hodnota: celková není uvedena, pouze pro jednotlivé složky. Výpočet Aha!: 280 kcal
Hodnocení: Má výrazně menší množství energie oproti klasické variantě. Dítě má na výbranou místo hranolků třeba zeleninový nebo ovocný salát. Místo cocacoly si může vybrat pomerančový džus nebo biomléko.

KFC/Kids Meal

Cena: 79 Kč
Složení: Smažené kuře, hranolky, pepsicola, hračka
Kalorická hodnota: celková není uvedena, pouze pro jednotlivé složky. Výpočet Aha!: 559 kcal
Hodnocení: Konzument se nedozví informace o nasycených tucích. Menu obsahuje více než třetinu doporučené denní dávky soli. Pravidelné pití colových nápojů způsobuje úbytek vápníku a náchylnost ke zlomeninám kostí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.