Neslyšící muž, kterému žena nechala tři kluky a dluhy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Neslyšící muž, kterému žena nechala tři kluky a dluhy

O tom, že někteří lidé nejsou lhostejní ke krutému osudu druhých, svědčí i hromada oblečení, které Pavel Burda pro své kluky obdržel.
O tom, že někteří lidé nejsou lhostejní ke krutému osudu druhých, svědčí i hromada oblečení, které Pavel Burda pro své kluky obdržel. (Aha! - Jaroslav Benda)

Žije v naprostém tichu, je totiž hluchý. Topí se v dluzích, za které nemůže, a stará se o tři syny, které vyženil a které mu jejich matka alkoholička nechala, lidově řečeno, na krku. Většinu z nás by takový osud zlomil. Ne tak Pavla Burdu (37), jehož těžký život Nedělní Aha! už více než rok sleduje. Pavel své nemanželské syny doslova miluje a dýchal by za ně, pokud by to bylo nutné. Finanční problémy jsou stále tísnivější a někdy dokonce otec raději ani nejí, jen aby kluci měli vše potřebné. Aby toho nebylo málo, začal obětavý táta přicházet i o zrak a svět se mu postupně noří do tmy. Náš loňský článek vzbudil u čtenářů Aha! velký ohlas a mnozí z vás pomohli Pavlovi v jeho těžké situaci finančně i materiálně. A právě našim čtenářům směřují první Pavlova slova. „Napište, prosím, že jim všem moc děkuji,“ říká dojatě muž, jehož život je přes veškerou snahu stále složitější a beznadějnější.

Toužil po vlastní rodině

Když se Pavel Burda seznámil před lety v komunitě neslyšících s o pět let starší ženou, netušil, jaké martyrium ho v krátké době čeká. Po svatbě si osvojil její tři syny, kteří před tím žili v těžkých podmínkách. Jejich biologický otec byl totiž alkoholik, syny často mlátil, a ti byli dost zanedbaní. Díky Pavlově výchově jsou dnes bezproblémoví a ve škole celkem v pohodě prospívají. Předsevzal si totiž, že dá svou novou rodinu do pořádku. Co se mu však podařilo s dětmi, nezdařilo se s manželkou Evou. Nechtělo se jí pracovat, a tak vydělával sám. Jako vyučený klempíř však přišel o práci a musel prodělat desetiměsíční rekvalifikaci. Trvalo víc jak rok, než jako neslyšící sehnal nové zaměstnání.

Manželka utekla a na děti se vykašlala

Rodina potřebovala finance, děti měly své nutné potřeby. Jeho manželka Eva však mezitím utrácela víc, než bylo možné, a začaly vznikat první dluhy, které se pomocí »kouzelných« kreditních karet vždy nějak překlenuly. Tehdy však Pavel ještě netušil, že existuje ještě jeden velký dluh, který si jeho žena přinesla už z prvního manželství. Ta však po dvou letech společného soužití náhle zmizela a rodina pro ni přestala existovat. Dan (15), Tomáš (14) a Jakub (10) neviděli svou matku několik let a rozhodně jim prý nechybí. „Je lepší, že tu s námi máma není. Neozvala se, ani když má někdo z nás narozeniny a stejně se o nás moc nestarala. Táta je fajn a máme ho rádi. Stará se, jak může a když je málo peněz, sám ani nejí. My mu také pomáháme a já s tátou všude chodím, když je potřeba něco přetlumočit do znakové řeči,“ řekl nám prostřední syn Tomáš.

Nechtěl, aby kluci skončili v děcáku

Když se po čase podařilo úřadům krkavčí matku vypátrat, Pavel Burda se s ní rozvedl. I když soud vyměřil jeho bývalé manželce alimenty původně ve výši tisíc korun na jedno dítě, byly jí sníženy na polovinu. Aby se děti nedostaly do ústavu, rozhodl se Pavel táhnout káru s dluhy dál. Vzal si však příliš velké sousto, ze kterého není úniku.

Dluhy narůstají každým dnem

Pavel Burda poznal na vlastní kůži, co obnáší život dlužníka, i když se do začarovaného kruhu nedostal vlastní vinou. Penále, vymahačské agentury, banky, exekutoři a soudy. Dluhy narůstají geometrickou řadou, a tak Pavlovi zablokovali účet, kam mu chodí i výživné na děti. I tyto peníze odešly na dluhy. V současné době dluží přes 700 tisíc a vzhledem k penále a dalším poplatkům bankám a vymahačským agenturám dluh hrozivě narůstá. „Je téměř dvojnásobný než loni,“ tlumočí nám Pavlova maminka. „Hrozí mu exekuce majetku a jeho bývalá žena si navíc podala žádost na úplné zrušení výživného, které jí už stejně zpětně snížili na polovinu. Na tři děti má teď platit jenom 1500 korun, ale od února neviděl Pavel ani korunu,“ dodává žena, bez jejíž finanční pomoci by se Pavel neobešel. O to horší je, že není v jeho silách tento nárůst zastavit.

Bez babičky by nejedli

S některými institucemi se sice dohodl na splátkovém kalendáři, ale jiné na něj nehodlají přistoupit. Z invalidního důchodu má měsíčně platit zhruba 6000 Kč na družstevní byt a nebýt jeho matky, neměl by ani na jídlo. „Místo, abych já podporoval ve stáří matku, je to naopak. Důchod má malý a já se stydím. Jak rád bych vše zvládl, abych mohl učinit dětem dětství radostnější,“ říká smutně muž, kterého kromě hluchoty pomalu ovládá i slepota. Začátkem příštího roku ho v Praze čeká transplantace oční čočky.

Tři stovky od neznámého dárce

Díky loňskému článku v Nedělním Aha! se Pavlovi ozvali někteří čtenáři, kterým osud nešťastného muže není lhostejný. Z Hodonína dostali kluci například hromadu kvalitního prádla a oblečení, jiná paní z Kladna poslala balík s botami. Žena z Prahy pro změnu zaplatila bratrům Burdovým letní tábor, kde byli díky ní poprvé v životě. Přišla však i finanční pomoc. Od dvou žen obdržela rodina zhruba 20 tisíc a jedna paní posílá Burdovým anonymně každý měsíc tři stovky na přilepšení. Vzhledem ke svému dalšímu handicapu se Pavel ocitl v kategorii hluchoslepých a začalo se o něho zajímat i občanské sdružení Klub přátel červenobílé hole. „Snažíme se Pavlovi finančně pomoci a také jednáme s nadací Světluška, kde je určitá naděje, že by mohl být Pavel Burda částečně oddlužen,“ řekla tajemnice Klubu přátel červenobílé hole Ota Pačesová. I tak ale zůstává bohužel budoucnost Pavla a jeho synů značně nejistá, byť, jak on sám říká: „Za své kluky se budu rvát pořád!“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.