Dnes až 40 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dnes až 40 °C!

Pokoje v nemocnicích nejsou klimatizované, mnohde mají alespoň větráky.
Pokoje v nemocnicích nejsou klimatizované, mnohde mají alespoň větráky. (: ČTK)

PRAHA – Loni zabilo vedro v Česku dva lidi. Letos jich bude mnohem a mnohem víc. Podle odhadů lékařů to budou desítky a možná i stovky osob! Kritický bude i dnešek.

Loni zemřeli na vedro dva Češi – letošní vedra prý zabijí možná stovky lidí!

Průměrná denní teplota bude 35 °C ve stínu a v uzavřených městských zástavbách se může vyšplhat až na vražedných 40 stupňů! Skutečné peklo! Tak dlouhé období žhavých tropů tady nebylo už skoro padesát let! O víkendu má sice přijít lehké ochlazení, ale pak udeří tropy znovu. A mrtvých z vedra bude přibývat…

Čísla o celkovém počtu obětí budou prý k dispozici nejdříve v průběhu října a ta ještě nebudou zcela přesná. „Většinou se stanoví jiná diagnóza smrti. Působení tepla se uvádí jako jedna z příčin,“ říká lékař Jan Kadleček s tím, že do úmrtního listu se nejčastěji píše srdeční infarkt, mozková mrtvice či utonutí.

Proč lékaři nemohou říct: Tohoto člověka zabilo vedro? „Protože ho horko nezabilo. Bylo opravdu jen jednou z příčin smrti,“ vysvětluje Kadleček a pokračuje: „Pro všechny lidi, kteří jsou nějakým způsobem nemocní, je horko zátěžový faktor. Například starší osoby mají snížený pocit žízně a nemají potřebu pít. Horkem se v organismu snižuje podíl vody a jeden z důvodů, proč dochází k srdečním příhodám, je ten, že se zahušťuje krev. Dále, vysoký počet utonulých. Stačí být rozpálený a skočit do vody. K srdeční zástavě a smrti může dojít i u zdravých mladých lidí. To jsou dva příklady, kdy hrálo velkou roli horko. Píše se však o utonutí, nebo infarktu,“ doplňuje Kadleček.

Šílené ale je, že na horko se už umírá i v nemocnicích! „Pokoje v nemocnicích nejsou v České republice klimatizované a i když se sestry všemožně snaží ochlazovat vzduch a nutí pacienty hodně pít, aby se »neuvařili«, již tak oslabený organismus se dále zatěžuje a s nemocí se jednoduše nedokáže poprat,“ popisuje smutnou realitu lékař z jedné pražské nemocnice, který si nepřeje být jmenován.

Kolik Čechů budou mít letošní pařáky na svědomí, se přesně nikdy nedozvíme. „Ale myslím, že se může jednat o desítky, nebo dokonce stovky lidí,“ připustil lékař Jan Kadleček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.