Komunista Štrougal - Oslavil 85. narozeniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Komunista Štrougal - Oslavil 85. narozeniny

Štrougal je i v 85 letech stále v dobré formě.
Štrougal je i v 85 letech stále v dobré formě. (Aha! – Karel Kopáč)

05:00 – Brzy oslavíme kulaté výročí pádu komunistického režimu. Dvacet let po Sametové revoluci si někteří bývalí komunističtí předáci spokojeně užívají důchodu. Jedním z nich je i Lubomír Štrougal (85). Bývalý dlouholetý předseda federální vlády včera oslavil 85. narozeniny. V prosinci hodlá vydat i dlouho očekávané paměti.

Brzy oslavíme kulaté výročí pádu komunistického režimu. Dvacet let po Sametové revoluci si někteří bývalí komunističtí předáci spokojeně užívají důchodu. Jedním z nich je i Lubomír Štrougal (85). Bývalý dlouholetý předseda federální vlády včera oslavil 85. narozeniny. V prosinci hodlá vydat i dlouho očekávané paměti...

Štrougal, považovaný za jednoho z inteligentnějších komunistických pohlavárů, se po roce 1989 stáhl z politiky a odešel do důchodu. Několikrát byl v hledáčku justice, vždy ale vyšel bez trestu. Dnes tráví většinu času v osadě Jizerka na Jablonecku. „Je to hodnej dědek. Zajde sem na pivo, politika už ho nezajímá,“ říká provozní místní hospůdky Juraj Vozár.

V ústraní malé vesnice žije Štrougal i s druhou ženou Miluší. Z prvního manželství má dvě děti – dcera Eva Janoušková je známou módní návrhářkou a syn Lubomír architektem.

Ukázky ze Štrougalovy knihy »Mýma očima«

Komunistické soudruhy Štrougal v knize vůbec nešetří. Poslední kapitolu pamětí věnuje rozsáhlému srovnání dneška a doby před listopadem 1989. „Z posledních dvaceti let cítí velké rozčarování, bere je jako promarněnou příležitost,“ říká Zdeněk Jirků, který připravuje knihu pro tisk. Měla by mít 330 stránek a vyjde 8. prosince.

O generálním tajemníkovi ÚV KSČ a prezidentovi Gustávu Husákovi
„Dodnes jsem nepochopil, proč G. Husák, tento zkušený bard slovenské a československé politiky, se bez efektivního odporu vzdával programových, v československých společenských podmínkách žádoucích, naléhavých stanovisek.“
(ukázky z knihy zveřejnil server Vanilka.cz)

Co dnes dělají komunističtí papaláši

Milouš Jakeš (87)
Dříve: Generální tajemník KSČ. V roce 2001 obžalován z vlastizrady, ale jeho podíl na okupaci v roce 1968 se soudu nepodařilo dokázat.
Dnes: Žije s manželkou v ústraní v rozlehlé vile v pražských Dejvicích. Byl vyloučen z KSČM, přesto se pravidelně účastní tradiční oslavy 1. máje.

Karel Hoffmann (85)
Dříve: Člen předsednictva ÚV KSČ. Před čtyřmi lety odsouzen na čtyři roky do vězení. Kvůli špatnému zdraví byl krátce nato propuštěn.
Dnes: Bydlí v prostorném bytě v centru Prahy, kde má jednu místnost zcela zaplněnou symboly komunistické moci: bustami Lenina, Stalina, Gottwalda.

Miroslav Štěpán (64)
Dříve: Vedoucí tajemník pražské KSČ, jeden z iniciátorů brutálního policejního zásahu 17. listopadu na Národní třídě v Praze. Odseděl si 11 měsíců ve vězení.
Dnes: Žije s manželkou v luxusní vile kousek za Prahou ve vesnici Mukařov. Před nedávnem měl vážné zdravotní problémy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.